Ирската влада одобри нацрт-закон за спречување на перење пари кој влијае на криптовалутите

Кабинетот, извршен орган на владата на Ирска, одобри нацрт-закон со кој ќе се применува петтата Директива за спречување на перење пари на Европската унија (ЕУ), објави Irish Times на 3-ти јануари.

Директивата, која стапи на сила на 9-ти јули 2018-та година, поставува нова правна рамка за европските финансиски мониторинг групи да ги регулираат дигиталните валути со цел да се заштитат од перење пари и финансирање на тероризам.

Конкретно, директивата ќе го прошири опсегот на крипто платформите и провајдери на паричници, ќе стави крај на анонимноста на банкарските и штедните сметки и ќе ја подобри размената на информации помеѓу властите. Земјите-членки на ЕУ мора да ја инкорпорираат оваа директива во нивните национални закони до 20-ти јануари 2020-та година.

Покрај признавањето на директивата на ЕУ, нацрт-законот за кривичното право (дополнување) ќе го заостри постојното законодавство, вклучително и употребата на “виртуелни валути за финансирање на тероризам и ограничување на употребата на припејд картички”. Министерот за правда Чарли Фланаган изјави:

“Реалноста е дека перењето пари е криминал кој им помага на сериозните криминалци и терористите да функционираат, уништувајќи ги животите во процесот … Криминалците се обидуваат да ги искористат отворените граници на ЕУ и мерките за ЕУ се од витално значење за таа причина. Ирска силно ги поддржува одредбите во петтата директива за перење пари на ЕУ.”

Доколку законот помине, финансиските институции ќе бидат обврзани да вршат построга длабинска анализа во однос на новите клиенти и ќе им биде забрането отворање на анонимни сефови. Дополнително, законот, наводно, ќе им дозволи на Гардата и на Бирото за криминални акти да пристапат до евиденција на банките во текот на истрагите за перење пари.

Минатиот месец, Блокчејн опсерваторијата и форумот на Европската унија направи случај за дигитални верзии на националните валути на блокчејн, наведувајќи:

“Ставањето на дигитални верзии на националните валути на блокчејн значи дека тие потоа би можеле да станат составен дел од smart contracts. Тоа би отворило голем дел од потенцијалната иновација на блокчејн, дозволувајќи им на страните да креираат автоматски договори, вклучувајќи и директни трансакции во овие валути, наместо да мора да користат криптовалути како застапник.”

Исто така во декември, крипто-пријателскиот fintech стартап Revolut доби ЕУ лиценца за банкарство преку Банката на Литванија. Корисниците на Revolut во Велика Британија, Франција, Германија и Полска се очекува да добијат “вистинска тековна сметка и неплатена дебитна картичка”. Освен тоа, депозитите на корисниците исто така ќе бидат покриени до 100.000 евра (околу 113.500 американски долари) според Европската класификација за осигурување на депозити.

Leave a comment