Иранците сé уште профитираат од фармањето на Биткоин и покрај падот на пазарот и санкциите од САД

Иранците се осврнуваат кон фармањето на Биткоин поради економските тешкотии предизвикани од санкциите од страна на САД, објавија експертите за меѓународни прашања, Atlantic Council на 17-ти декември.

И покрај неодамнешниот пад на крипто пазарите и флуктуациите во националната валута, предизвикани од неодамна засилените санкции на САД, Иранскиот народ сè уште, наводно, успева да профитира од фармањето Биткоин.

Како што е соопштено од Atlantic Council, 26-годишниот Иранец Али Хосеини и неговиот роднина Педрам Гасеми купиле уред за фармање на Биткоин, Antminer S9, пред два месеци за 526 долари, кога главната криптовалута тргуваше со околу 6.500 долари.

И покрај тоа што вредноста на американскиот долар, наводно, се зголемуваше до 190,000 наспроти риалот во тоа време, како и Биткоин  кој постојано опаѓаше во текот на изминатите два месеци, браќата тврдеа дека сé уште имаат профит поради релативно ниските цени за електрична енергија.

Иран е рангиран број еден на глобално ниво во енергетски субвенции, чија вредност претставува 10,4 отсто од годишниот БДП на земјата. Субвенциите се зголемија оваа година заедно со цените на нафтата, претходно од падот на сурови пазари на почетокот од октомври. Цената на природниот гас, главното гориво на Иран за производство на електрична енергија, обично заостанува зад нафтата за неколку месеци на меѓународните пазари.

Покрај тоа, браќата сугерираа дека “американскиот долар мора да падне под 110.000 ријали, а Биткоин мора да биде намален на 2.000 долари за да ги изгубат”. Наместо да размислат за затворање на крипто-фармањето и продавање на нивниот хардвер за фармање – како што некои бизниси го имаат – Хосеини изјави дека тие всушност планираат да купат повеќе фармачки уреди, предвидувајќи дека крипто неизбежно ќе ги замени fiat парите.

Додека крипто-фармањето беше законски прифатено како индустрија од страна на голем број Ирански државни органи во почетокот на септември, тргувањето со криптовалути сè уште не е легално во земјата, бидејќи Централната банка на Иран им забрани на домашните банки да се занимаваат со крипто претходно во 2018-та година.

Некои Ирански студенти во Велика Британија користат крипто за да ги избегнат санкциите од САД, според неодамнешниот извештај на The Guardian. Поради сегашните валутни ограничувања, некои студенти велат дека не можат да добијат пари од дома за да платат школарина, и како резултат на тоа, ризикуваат да бидат суспендирани од курсеви или да им се забрани да дипломираат.

Како обид за поддршка на економската стабилност во земјата, Иранската влада размислува за лансирање на сопствена криптовалута поддржана од државата. На крајот од август, Иранскиот национален центар за сајбер-простор откри дека нацртот на крипто-проектот поддржан од владата е подготвен, следејќи ги инструкциите на Иранскиот претседател Хасан Рохани.

Leave a comment