Ирански официјален претставник вели дека Американскиот Конгрес работи на блокирање на Иранското крипто фармање

Саид Заранди, Ирански помошник-министер за индустрија, трговија и снабдување, изјави дека Американскиот Конгрес работи на спречување на пристапот на Иран до криптовалути и биткоин фармањето, како што објави локалната новинска служба Al-Fars на 6-ти јули.

Според Заранди, Конгресот смета дека криптовалутите се алатка за избегнување на санкции и перење пари и поради тоа се обидува да донесе закони против пристапот на Иран до нив, комплицирајќи го законодавството на Иран.

Коментирајќи дека прашањето за криптовалути остана несредено во Иран, Заранди изјави дека Иранските министерства соработуваат со Централната банка на Иран за да го решат проблемот со криптовалутите и нивната употреба во Иран.

Во декември 2018-та година, Домот и Сенатот воведоа нацрт-закони насочени кон илегалното финансирање на Иран, вклучувајќи ги и крипто. Од прес време, ниту еден не беше усвоен.

На крајот од јануари, Централната банка на Иран ги објави плановите за национална криптовалута на конференција во Техеран. Иако теоретски слична на Petro на Венецуела, оваа нова валута, PayMon, изгледа дека не привлече големo внимание.

Последните вести покажуваат дека Иранската влада сама по себе е амбивалентна кон фармањето. На крајот на јуни, Иранските власти, наводно, конфискувале околу 1.000 машини што се користат за фармање на Биткоин. Ова следеше по потсетувањата на најавите од Министерството за енергетика дека планираат да го прекинат снабдувањето со електрична енергија поради крипто фармачки дејствија кои ја искористуваа субвенционираната електрична енергија во земјата.

Leave a comment