Институционалните инвеститори најголеми купувачи на крипто-трансакции над 100K долари

Институционалните инвеститори ги заменија high net-worth-поединците како најголеми купувачи на трансакции за криптовалути во вредност од над 100.000 долари, објави Bloomberg на 1-ви октомври.

Според Bloomberg, традиционалните инвеститори и купувачи, како што се hedge фондовите, се повеќе се вклучуваат во пазарот на 220 милијарди долари вредни криптовалути преку приватни трансакции. Bloomberg исто така забележува дека фармачите – најголемите продавачи на пазарот – почнале да закажуваат редовни продажби на монети, наместо да ги држат или да ги разточат за време на пазарните продажби.

Боби Чо, глобален шеф на крипто-тргување во Cumberland на DRW Holdings LLC со седиште во Чикаго, за Блоомберг изјави дека “деновите на ‘дивиот запад’ на криптото навистина се менуваат” и дека ситуацијата ја покажува “професионализацијата што се случува низ овој простор “. Чо изјави:

“Една од најголемите критики за крипто од страна на институционалните инвеститори е нестабилноста. Во текот на последните четири до шест месеци, на пазарот се тргуваше во многу тесен опсег, а тоа се чини дека им одговара на традиционалните финансиски институции поудобно да се нурнат во просторот”.

Hedge фондовите и фармачите, наводно, ја менуваат продажбата на пазарот во over-the-counter (OTC). Според истражувачите од Digital Assets Research и TABB Group, over-the-counter пазарот овозможувал 250 до 30 милијарди долари дневно во април, а неодамнешните тргувања разменувале околу 15 милијарди долари од ден.

Сем Доктор, управен директор и раководител на научни податоци во Fundstrat Global Advisers, изјави за Bloomberg дека сé поголемиот број институционални инвеститори кои влегуваат на пазарот предизвикуваат повеќе нерамнотежи, што ги тера брокерските фирми да влезат во индустријата за да им помогнат на институционалните купувачи да пронајдат тоа што бараат.

Минатиот месец Cointelegraph објави дека Биткоин (BTC) инвеститорите и шпекулантите  ги држеа своите позиции во текот на целото лето, додека пазарите во целина се чини дека станаа постабилни, според една нова студија на Chainalysis. “Пазарот се чини дека е рекалибриран по влезот на толку многу нови учесници со различни верувања и очекувања од оние кои тргуваа со Биткоин пред 2017-та година”, се вели во студијата.

Leave a comment