Индија: Владата ќе размисли за дозвола на крипто-токените, но не и за криптовалути

Индиската влада размислува дали да дозволи користење на крипто-токени во земјата, и покрај тврдокорниот став за криптовалутите, објави локалниот весник DNA India на 10-ти август.

Комитетот формиран од Министерството за финансии, под раководство на Секретарот за економски прашања (DEA), наводно, работи на серија регулации и патокази за овозможување на одредени крипто-средства да се користат во Индија. Откако ќе се финализираат нацрт-предлозите, легислативите  ќе бидеат поднесени пред Собранието, според изворот на DNK.

Секретарот на DEA, Субхаш Чандра Гарг, кој раководи со комитетот, е цитиран од DNK:

“Комитетот ја проучува можноста за користење криптовалути или крипто-технологија (дистрибуирана ledger технологија) за финансиски трансакции, како и за какви видови прописи се потребни за тоа … [додека] валутата е целосно забранета, комисијата разговара за нејзината друга употреба и за тоа како тоа може да се интегрира во Индија.”

И покрај тоа што нагласува дека технологијата DLT – од која блокчејн е еден тип – нуди “многу ветувања”, наводно, “категорично ја негираше” идната употреба на криптовалутите “на кој било начин”, вклучително и во платните системи.

Гарг изјави дека DEA издаде “неколку совети” кон јавноста предупредувајќи ги луѓето на ризиците од криптовалутите, кои се сметаат за  “a Ponzi kind of scheme”, а не “како валути воопшто”. Во меѓувреме, Reserve Bank of India (RBI) издаде забрана за работењето на банките со бизниси и лица поврзани со крипто, која стапи на сила на 5-ти јули.

Сепак, Гарг вели дека верува дека владата може да ги “тестира водите” кога станува збор за дозволување на крипто-токенизацијата, која, ако се воведе, не би можела да служи како замена за fiat валути:

“Треба да платите физички пари за да купите токен кој би можел да се чува како код на кој било основен мобилен телефон. Тој дури може да се користи за дознаки. Значи, лесно е да се имплементира нешто од некоја технологија, како и од регулаторна гледна точка Но, во случај на криптовалутите, треба прво да се дозволи како законско средство.”

Како дел од нејзините напори, комисијата, наводно, ќе вклучи анализа на тоа што смета дека ќе бидат состојбите и последицитете од влада која ги легализира криптовалутите.

Тековните сослушувања за контроверзната забрана на RBI покажаа дека судството одбива да им даде привремена помош на оние за кои е наменета и кои се засегнати. Неодамна, судот ја одложи конечната расправа за забраната, првично закажана за 20-ти јули, па се до септември 2018-та година.

Leave a comment