Израелските стартапи собрале 600 милиони долари преку ICO во 2018-та година

Израелските стартапи добија повеќе од 600 милиони долари за финансирање од ICO во првите три четвртини од 2018-та година, според извештајот направен во оваа индустрија.

Истражувачката компанија за крипто аналитика One Alpha ги анализираа ICO и блокчејн проектите на глобално ниво, од минатата година, со цел да обезбедат преглед на статусот на блокчејн и екосистемот на ICO, со посебен фокус на Израел.

Истражувањето на One Alpha броеше 140 активни компании поврзани со блокчејн во Израел, кои во комбинација со други форми на инвестиции, добија инвестиции во вредност од 1,3 милијарди долари. “Повеќе од 60% од компаниите и 88% од средствата се поврзани со ICO”, се вели во извештајот.

Понатаму, бројките за продажба на токени ги надминуваат собраните средства за стартапите преку традиционални капитални инвестиции за тој период.

Бројката од 600 милиони долари претставува зголемување во однос на бројот за 2017-та година, во согласност со вкупниот скок во растот на ICO забележан оваа година. Но, тоа не беше огромен чекор за Израелските ICO, при што One Alpha откри дека фирмите во земјата собрале вкупно 586 милиони долари во текот на 2017-та година помеѓу помалку од 20 продажби.

Јанив Фелдман, извршен директор на One Alpha, изјави дека бројките зборуваат за силата на блокчејн екосистемот во Израел:

“Израелците се помалку од 0,1 проценти од глобалното население, додека прават 3 до 5 проценти од глобалната сума за собирање средства од ICO, дефинитивно е нешто што покажува дека Израел е еден од најважните во смисла на блокчејн иновации”, рече тој.

Како што претходно беше објавено, во 2018-та година, Израелските регулатори ги разјаснија своите ставови во однос на прашањата поврзани со криптовалутите во блокчејн. На пример, Израелскиот орган за хартии од вредност во март препорача регулативи кои ќе се обидат да ги разликуваат таканаречените токени за јавни услуги од крипто-средства кои се сметаат за хартии од вредност, потег што дојде неколку месеци откако официјалните претставници го објавија нацрт-планот за оданочување на ICO во јануари.

Гледајќи кон иднината, Фелдман забележа дека Израел не е заинтересиран да биде премногу крипто-френдли, во споредба со јурисдикциите како Малта или Гибралтар. Тој тврдеше дека Израел претпочита да ја регулира индустријата на таков начин што ќе ги подигне локалните бизниси, додавајќи дека нацијата конкретно ги бара регулациите на САД како пример.

Leave a comment