Израелската централна банка “не препорачува” да се издаде дигитална валута

Израелска студиска група која ги истражува можностите за дигитална валута препорача централната банка на земјата да не издаде свој токен, стои во соопштение за печатот објавено на 6-ти ноември.

Меѓусекторскиот тим, формиран во ноември 2017-та година од страна на гувернерот на Банката на Израел за “испитување на прашањето за дигиталните валути на централната банка”, ги откри своите наоди во целосниот извештај оваа недела.

“Централните банки ширум светот ја испитуваат можноста за издавање на дигитална валута и / или користење на дистрибуирани технологии во платните системи, но ниту една напредна економија досега не издаде дигитална валута за широка употреба”, сумира тој, додавајќи:

“Тимот не препорачува Банката на Израел да издаде дигитална валута во блиска иднина. Неопходно е да се продолжи со испитување на теренот и да се следат случувањата низ целиот свет, пред да има соодветна основа за одлуката да се препорача издавање на дигитална валута.”

Резултатот е малку изненадување за банкарскиот сектор, повеќе јурисдикции, вклучувајќи ја и Европската Унија, дојдоа до слична одлука оваа година дека засега атмосферата не е погодна за започнување на дигитални средства на централната банка.

Во септември, Европската централна банка ја истакна континуираната популарност на готовината и недостатокот на целосна проценка на ризик како клучни фактори зад нејзината одлука.

Сепак, анализата на Cointelegraph за можностите за CBDCs покажа дека Народната банка на Кина (PBoC) активно ја разгледува технологијата, како и Банката на Канада и централната банка на Шведска.

Израел продолжува да усвојува проактивен пристап кон криптовалутите поопшто оваа година, при што Врховниот суд во февруари ги спречи банките од намерно отфрлање на врските со бизнисиите од оваа индустрија.

Leave a comment