Извршниот директор на Binance: Бизнисот е се уште добар, и покрај падот на берзата

Извршниот директор на крипто берзата Binance, Чанпенг Жао, изјави дека компанијата не е загрижена поради нискиот обем на трговија предизвикан од актуелниот пад на пазарот, според интервјуто со CNBC Africa објавено на YouTube на 8-ми ноември.

Говорејќи на CNBC Africa “Crypto Trader” шоуто, Чанпенг Жао – исто така познат како CZ – изјави дека берзата не е загрижена поради пад на обемот од речиси 50 проценти од минатиот месец, кога пазарот стана “многу стабилен”.

Според Жао, Binance моментално има една десетина од обемот на тргување што го направил во јануари 2018-та година, но се уште тргува далеку над обемот што берзата ја имала “пред две или три години”. Бизнисот е “уште профитабилен”, изјави Жао.

На прашањето дали Binance сè уште отвора нови акаунти “со забрзана стапка”, Жао изјави дека берзата сѐ уште добива нови корисници, но не толку колку во јануари или февруари, што беше “многу луд период”.

Во однос на износот на криптовалути што го поседува Binance, Жао изјави дека се зголемува многу стабилно, особено за Биткоин (BTC), бидејќи “тоа е монета со постојан волумен”. Освен тоа, берзата забележува зголемување на клиентите кои вложуваат BTC. Жао, исто така, сугерираше дека пазарите се соочуваат со подзабавен период.

Намалувањето на обемот на тргувањето води кон стабилизирање на цените, изјави Жао, и кога луѓето тргуваат помалку, тие обично ги менуваат монетите на своите wallets. Сепак, Binance го виде спротивното. “Кога ќе видиме зголемување на споделените BTC со текот на времето, тоа значи дека, најверојатно, луѓето не ни носат повеќе BTC”, рече тој.

Зборувајќи за можни катализатори за движење на пазарот, Жао изјави дека нема одговор бидејќи “многу е тешко да се предвиди кој ќе биде активаторот”, иако тој претпоставува дека тоа ќе биде влезот на институциите во индустријата, бидејќи тие наводно носеле постабилни и регулирани монети.

Во октомври, застапникот на инвеститорите и дигиталните валути Мајк Новограц предвиде дека институционалните инвеститори ќе почнат да влегуваат на пазарот во првиот или вториот квартал од 2019-та година, што ќе резултира со нови високи стапки за цената на BTC. Пред тоа, Новограц изјавил дека крипто пазарот го најде своето дно. “Биткоин има вредност од 6.000 долари. Да, тоа е надвор од неговитенајдобри денови, но се воспоставува себеси како артикл на вредност”, изјави тој.

Leave a comment