Извештај: Facebook го негира партнерството со Ѕtellar

Facebook, наводно, негираше дека влегува во разговори со фирмата за криптовалути Stellar (XLM), објави Cheddar на 10-ти август. Претходно денес, Business insider објави дека Facebook и Stellar размислуваат за потенцијално партнерство за да изградат Facebook варијанта на Stellar  блокчејн.

Портпаролот на Facebook, наводно, изјавил за Cheddar дека компанијата “не е ангажирана во какви било дискусии со Stellar, и ние не размислуваме да ја градиме нивната технологија.”

Изјавата беше објавена како одговор на извештајот на Business insider дека двете компании дискутирале за потенцијална fork од главната мрежа на Stellar, како дел од нејзините блокчејн напори. Извори од Ѕtellar, наводно, изјавиле за Business Insider дека “ќе има смисла за Facebook да ги евидентира трансакциите за плаќање на дистрибуиран ledger како што е Ѕtellar.”

Додека се работи за вест во врска со соработката на Facebook со Ѕtellar, компанијата за социјални медиуми направила неколку чекори за да ја прифати блокчејн технологијата. Минатиот месец, Еван Ченг, директорот за инженеринг на Facebook, се пресели на истата позиција во неодамна формираниот блокчејн тим на компанијата. Тимот првично беше оформиран во мај од страна на Дејвид Маркус, шеф на Messenger апликацијата за пораки на Facebook, за да ги истражи можните апликации за дистрибуираната технологија на ledger.

Формирањето на блокчејн тим следеше со широко спроведениот производ на тимот на Facebook, што доведе до формирање на три одделни поделби: група на “family of apps”, “услуги за централни производи” и “нова платформа и инфраструктура”.

Подоцна тој месец, анонимни извори запознаени со “плановите на Facebook”, изјавија за Cheddar дека Facebook “го истражува” создавањето на сопствена криптовалута во апликацијата, и покрај тоа што ги забрани рекламите за крипто на платформата претходно оваа година. Facebook ги забрани рекламите за крипто со клаузула која ги спречува рекламите за “финансиски производи и услуги често поврзани со погрешни или измамнички промотивни практики.”

Ѕtellar првично беше формирана во почетокот на 2014-та година како технологија за плаќање изградена врз Ripple протоколот, иако од тогаш имало значителни промени. Во јули, Stellar доби Sharia сертификат за усогласеност во полето за трансфер на пари и средства за стекнување на токени. Ова значи дека Ѕtellar ќе може да го зајакне својот екосистем во региони каде што дејствија во областа на финансиските услуги бара согласност со исламските принципи за финансирање.

XLM е една од првите 10 криптовалути на листите Coinmarketcap и тргува на 0,21 долари од прес-време, што е речиси 3% во текот на последните 24 часа.

Leave a comment