Извештај: Facebook го купи својот прв блокчејн стартап

Социјалната мрежа Facebook, наводно, го купила Chainspace во своето прво купување на нешто поврзано со блокчејн, објави Cheddar на 4-ти февруари.

Извори, наводно, изјавиле за Cheddar дека Facebook го купиле Chainspace, малиот блокчејн стартап, во “acquihire” или стекнување на компанија направена првенствено за вештини или експертиза на својот персонал, наместо на услугата или производите што ги нуди компанијата.

Според Cheddar, четврти од петте истражувачи кои работеа на академската бела книга на Chainspace ќе се приклучат на Facebook. Портпаролот на Facebook изјави за Cheddar дека, додека гигантот на социјалните медиуми ги ангажирал новите истражувачи, не се стекнал со технологијата на Chainspace.

Стартапот, кој го основаа истражувачите од Универзитетскиот колеџ во Лондон, наводно, работеше на проблеми со скалабилноста на блокчејните, особено со примена на sharding на паметни договори, според веб-страницата на Chainspace.

Додека голем број блокчејни се залагаат да ја пофалат технологијата за нејзината сигурност и неверојатни способности во обработката на трансакции, во моментов не може да се приспособи на нивото на традиционалните платежни системи како Visa или PayPal. Тековниот број на трансакции во секунда (tps) на мрежата Биткоин варира помеѓу два и 18, Visa е способен за 2.000 tps, додека PayPal може да процесира 115 tps.

Сортирањето се одвива на паралелната процесорска моќ на повеќе мрежни машини што го делат обемот на работа за проверка на трансакциите. Таа автоматски ги дели мрежите на помали делови или “парчиња”, од кои секој од нив има консензусен протокол со помал обем.

Додека се работи паралелно, таквата мрежа е способна да процесира стотици трансакции во секунда по shard, што драматично би ја зголемила приспособливоста на процесите базирани на блокчејн.

На крајот на 2018-та година, Facebook наведе пет нови работни места поврзани со блокчејн на својата страна за кариера: две работни места за софтверски инженери, научник и еден инженер за податоци, сите во седиштето на компанијата во Менло Парк, Калифорнија.

На почетокот на мај 2018-та година, главниот за Facebook Messenger, Дејвид Маркус, објави дека компанијата формирала група “за да истражи како најдобро да го искористи блокчејнот низ Facebook, почнувајќи од нула”. Маркус бил поранешен член на одборот на големата американска крипто берза и провајдер за паричници Coinbase.

Leave a comment