Извештај: Aмерикански конгресмен објави планови за федерална криптовалута и ICO регулатива

Американскиот претставник Ворен Дејвидсон (R) ги објави плановите за воведување на легислатива која јасно ќе ги регулира криптовалутите и ICO, објави локалната новинска агенција Cleveland.com, Охајо 3-ти декември.

Според Cleveland.com, Дејвидсон ја објави својата намера да воведе нови закони на конференцијата Blockchain Solutions. Предлог-законот ќе создаде “класа на средства” за криптовалутите и дигиталните средства, кои “ќе ги спречат да бидат класифицирани како хартии од вредност, но исто така ќе и овозможи на федералната влада поефикасно да ги регулира ICO”.

Овој развој ќе донесе јасност во Американската крипто регулација. Во моментов, државните регулаторни тела различно ги класифицираат токените на начин што ги става под нивна надлежност.

Ставот на Комисијата за хартии од вредност и берзи (SEC) е дека повеќето криптовалути се хартии од вредност. Од друга страна, Комисијата за тргување со стоковни фјучерси (CFTC) ги третира криптовалутите како стока.

Со други зборови, CFTC вели дека Биткоин (BTC) има повеќе заедничко со златото отколку со валути или хартии од вредност, бидејќи не е поддржан од влада и нема обврски поврзани со него. Мрежата за спречување на финансиски кривични дела (FINCEN), Управништвото за спречување на перење пари (AML) и know your client стандардите (KYC), го сметаат крипто како пари.

Канцеларијата на САД за контрола на надворешни средства (OFAC), која ги спроведува економските санкции, го гледа крипто како пари и ги става на црна листа крипто паричниците на санкционирани лица. И на крај, Службата за внатрешни приходи (IRS) ги третира крипто како имот, што значи дека добивката од продажба на нив подлежи на данок на капитални добивки.

Група претставници на Конгресот на САД испратија писмо во септември до претседателот на SEC, Џеј Клејтон, повикувајќи на “појасни упатства за оние дигитални токени кои се хартии од вредност”.

Истиот месец, над 45 претставници на големите крипто компании и фирмите на Wall Street присуствуваа на дискусија на тркалезна маса на Конгресот за крипто и регулатива на ICO. За време на состанокот, на кој беше домаќин Дејвидсон, експертите изразија загриженост во врска со недостатокот на регулаторна јасност во индустријата и разговараа за “token taxonomy”.

Дејвидсон претходно ја покажа својата поддршка за крипто индустријата, сугерирајќи дека ICO пазарот има потреба од регулација со “лесен допир”. Портпаролот на Американскиот претставник во ноември изјави дека Дејвидсон работи на нацрт-закон со кој, откако законот ќе ги третира ICO како производи, а не хартии од вредност на федерално и државно ниво, ќе ги “заобиколи” безбедносните закони.

Leave a comment