Извештај: Франција има мал удел во глобалниот ICO пазар, додека САД се лидери во крипто индустријата

ICO индустријата во Франција претставува помал дел од глобалниот пазар на ICO, според извештајот за ICO, објавен од Францускиот финансиски регулатор AMF (l’Autorité des marchés financiers), на 14-ти ноември.

Според неодамнешната студија, глобалниот пазар на ICO се води на 19,4 милијарди евра од 2014-та година. Доживувајќи брзи раст од 2016-та година, најголемиот дел од уделот на пазарот главно е концентриран во 2017-та година и во првите три квартали од 2018-та година, со 13,4 милијарди евра (15 милијарди долари) што се зголемија во последниот период.

Како што објавија AMF, Франција учествуваше со мал удел на пазарот, со 89 милиони евра (100 милиони долари) од 15 проекти на ICO, додека поголемиот дел од ICOs беа спроведени во САД. Според студијата, Француските ICO изнесуваа 1,6 процент од финансирањето на глобалниот капитал во 2017-та година.

Во врска со внатрешниот пазар, AMF ја истакна клучната улога во овој нов вид на прибирање финансиски средства што го користат малите компании со цел да се зачува интегритетот на нивниот капитал. AMF откри дека локалните проекти на ICO планираат да се вклучат во другите индустрии и се очекува да соберат до 180 милиони евра (202,6 милиони долари).

Финансискиот регулатор исто така изјави дека индустријата има потреба од соодветна регулатива во однос на заштитата на инвеститорите, нагласувајќи ја потребата за усвојување на ефикасни барања за спречување на перење пари (AML), како и да обезбеди соодветно ниво на транспарентност.

AMF ја спомена неодамнешната иницијатива на Француското Министерство за економија и финансии, кое го одобри Акциониот план за закон раст и трансформација на бизнисот (PACTE) посветен на ICO во септември оваа година, кој сега се испитува во Парламентот. Меѓутоа, AMF сепак изјави дека индустријата има потреба од меѓународна соработка за регулирање на пазарот, со оглед на прекуграничниот карактер на индустријата.

Овој неодамнешен извештај беше објавен една година по лансирањето на UNICORN програмата, која претставува поддршка и обид да се изгради регулаторен пристап кон “сите нови активности за прибирање финансиски средства врз основа на криптовалути и блокчејн технологија”.

Минатата недела, Комитетот за финансии на долниот дом на Францускиот парламент предложи даночни амандмани кои би ги изедначиле даноците за продажба на криптовалути со оние на данокот на доход, намалувајќи ги од сегашните 36,2 отсто на 30 отсто почнувајќи од 1-ви јануари 2019-та година.

Претходно во септември AMF стави на црната листа на 21 веб-сајтови за инвестиции, вклучително и веб-сајтови поврзани со крипто, кои нудеа “атипични инвестиции”. Претходно, регулаторот на акции додаде 15 други веб-сајтови на црната листа во март оваа година, предупредувајќи ги инвеститорите за ризиците поврзани со онлајн-шемите кои ветуваат висок поврат.

Leave a comment