Извештај: Руската државна дума ги разгледува крипто регулативите, се развива криптовалута поддржана од нафта

Руската државна Дума (долниот дом на Сојузното собрание на Русија) планира да ја разгледа и усвои новата регулатива за криптовалути во март. Поранешниот министер за енергетика, Игор Јусуфов, исто така, предлага крипто, поддржан од нафта, објави Рускиот финансиски медиум Rambler на 21-ви февруари.

Освен тоа, Rambler објави дека шефот на корпорацијата Energia која е ориентирана кон инвестиции во енергетика, поранешниот министер за енергетика Игор Јусуфов, исто така, има реални изгледи за предлагање криптовалута поддржана од нафта. Развојот на планот за проектот, наводно, е скоро во завршна фаза.

Во интервјуто за Rambler, Јусуфов, наводно, изјави дека воведувањето на систем за крипто-порамнување на енергетскиот пазар би можело да дозволи избегнување на трошоците поврзани со употребата на не-поддржани валути и флуктуации на нивните девизни курсеви. Тој, исто така, ги наведува заштедите на комисиите за размена на валута и трговските ограничувања како и други примери на предности што може да ги донесе предложениот систем.

Во статијата, исто така, се нагласува дека членките на неформалната организација на земјите-извознички на нафта + (ОPEC +), вклучувајќи ја и Русија, ќе имаат најголема корист од таков систем. Причината е дека крипто платформата ќе им овозможи да ги заобиколат финансиските и трговските ограничувања.

Покрај тоа, Јусуфов исто така се цитира како објаснува дека блокчејнот исто така ќе се користи за следење и верификација на секој барел нафта заедно со целиот синџир, без никакви дополнителни трошоци. Поранешниот шеф на Федералната комисија за хартии од вредност на Русија, Игор Костиков, наводно, ја коментирал идејата, сугерирајќи дека не само што може да се поврзат со нафта и гас, туку со секој разменлив ресурс. Тој заклучи:

“Можеби криптовалута поддржана од нафта ќе биде пионерски проект кој ќе создаде сигурна структура за крипто пазарот како целина.”

Идејата за криптовалута издадена од државата е многу слична на Petro, криптовалута поддржана од нафта, која прва ја најави Николас Мадуро, претседател на Венецуела, во 2017-та година и беше лансирана во февруари минатата година. Сепак, монетата поддржана со нафта досега не успеа да се материјализира.

Како што објавија медиумите на крајот од јануари, претседателот на Горниот дом на Рускиот парламент ги повика пратениците да ја забрзаат работата околу законите за дигитална економија, кои вклучуваат нацрт закони за крипто регулирање.

Leave a comment