Извештај: Повеќе од 100 лажни домени регистрирани во врска со Facebook монетата Libra

Компанијата за сајбер закани, Digital Shadows, открила повеќе од 100 лажни домени регистрирани во врска со претстојната stablecoin на Facebook, Libra.

Почнувајќи од 19-ти јуни, истражувачите во Digital Shadows откриле над 100 домени регистрирани во врска со Libra, а неколку десетици се однесуваат на поврзаниот дигитален паричник Calibra, при што некои од нив содржат злонамерни содржини. Фирмата ги подели веб-сајтовите во две групи – оние што ја имитираат официјалната веб-страна на Libra и оние што промовираат измами.

“Наместо да се потпираат на медиумски бука и возбуда околу брендот, овие видови измами се стремат да ги убедат жртвите дека се на легитимна веб-страница и затоа имаат поголема веројатност да им веруваат со нивните лични и финансиски податоци”, изјави Алекс Гуирако стратешки разузнавачки аналитичар во Digital Shadows.

Измамниците, наводно, користат грчка, кирилица и други азбуки кои личат на римскиот јазик што се користи во англискиот јазик за да изгледа како официјален домен, на пример, заменувајќи ја малата буква “a” со идентична кирилична буква “a”.

Digital Shadows идентификуваа една веб-страница која им нуди на посетителите да ја купат Libra со етер (ЕТH) со бонус од 25%. Најмалку шест од домените, наводно, ја копирале веб-страницата на Libra и Calibra со помош на горенаведената хомографска техника. Гуирако изјави дека “за повеќето доста убедливи сајтови, може да биде речиси невозможно да се утврди кој е легитимен а кој е лажен.”

Кон крајот на јуни, податоците од Google Trends, покажаа дека пребарувањата за биткоин продолжуваат да се зголемуваат една недела по откривањето на новата криптовалута Libra, дури и кога пребарувањата за Libra се намалиле од 18-ти јуни – датумот кога беше објавена белата книга на Libra.

Како што беше објавено деновиве, Facebook ги отстрани рекламите за биткоин измама, која беше маскирана како јавно мислење на принцот од Абу Даби, шеикот Мохамед бин Зајед, откако илјадници инвеститори предадоа лични информации и пари на криминалци со седиште во Украина и Аргентина.

Leave a comment