Извештај на New York Times: Facebook планира да лансира криптовалута во првата половина од 2019-та

Facebook “се надева дека ќе успее каде биткоинот потфрли”, со својот таинствен крипто проект, објавија New York Times вчера, 28-ми февруари.

Цитирајќи повеќе анонимни извори кои зборуваа под услов за анонимност, Times ги спојува наводните парчиња од проектот, со кој наводно Facebook, ќе има за цел да ги интегрира крипто плаќања во своите услуги за пораки.

Имено, Facebook планира повторно да ја реализира својата инфраструктура за пораки и да ги интегрира своите три апликации во целост – WhatsApp, Messenger и Instagram – под еден крошна. Како што забележува Times, ова ќе обезбеди иден крипто токен со изложеност кон комбинираните 2,7 милијарди корисници кои ги користат овие три услуги секој месец.

Системот за плаќање поддржан од крипто, кој би функционирал во рамките на системот за пораки, забележува Times, е идеја што ја следат неколку глобални месинџер гиганти, како што се Корејскиот Kakao, Line во Јапонија и Рускиот Telegram.

Според NYT, Facebook го лансираше својот крипто-проект – предводен од поранешниот претседател на PayPal, Дејвид Маркус – кратко време откако Telegram затвори близу 1,7 милијарди долари во две приватни рунди за ICO за нивната претстојна токен и блокчејна платформа Telegram Open Network (TON).

Facebook, наводно, вработил над 50 инженери за да ја развие својата криптовалута, изјавија три неименувани извори за NYT. Уште двајца изјавија за весникот дека важноста на одржување на проектот под тајност е таква што релевантниот тим добил канцеларија со различни картички за пристап за да ги чува деталите во приватност од другите вработени.

Имено, петте извори кои тврдат дека биле информирани за работата на тимот за наводната монета, изјавија дека најверојатно ќе биде stablecoin поддржана од fiat валута – поврзана со вредноста на три различни национални fiat валути, а не само една.

NYT забележува, повикувајќи се на анонимни извори, дека Facebook веќе почнал да ја продава “Facebook монетата” околу до неименувани крипто берзи.

Прашањето за централизација – и колку далеку Facebook ќе оди при децентрализирање на неговите трансакции на дигитални монети, останува под знак прашалник, според NYT. Покрај тоа, Times ги спомнува експертите во индустријата кои тврдеа дека Facebook најверојатно ќе се соочи со истите технолошки ограничувања и регулаторни пречки со кои се соочуваат криптовалутите како Биткоин (BTC).

Непотврдени извештаи за плановите на Facebook за интеграција на криптовалута за WhatsApp корисниците претходно се појавија во декември 2018-та година. Во тоа време, анонимните извори слично сугерираа дека токенот би бил stablecoin.

Информациите за проектот се совпаѓаат со минатогодишните огласи за работа во кои се бараа блокчејн таленти на страницата за кариера на Facebook.

Leave a comment