Извештај: крипто берзите го доживуваат најнискиот обем на тргување од 2017-та година

Обемите на тргување на крипто берзите се намали кон нови ниски нивоа во јануари, според анализата објавена од крипто и блокчејн истражувачката фирма Diar на 4-ти февруари.

Од почетокот на годината, дигиталните берзи регистрирале ниски нивоа на тргување, означувајќи нови падови кои не се евидентирани од 2017-та. Diar понатаму забележува дека ова е најлош период за водечката крипто-берза во светот по обем на тргување , Binance, и тргувањето со парот биткоин (BTC) / американски долар (USD) се намали за повеќе од 40 отсто во споредба со декември 2018-та година.

Што се однесува до големата американска крипто берза Coinbase, нејзиниот пазар на BTC / USD, наводно, исто така, има падови кои не се забележани од мај 2017-та година, на околу 1 милијарда долари.

Крипто берзата со седиште во Хонг Конг, OKEx, наводно, изгуби тримесечен тренд на раст во обемот на тргување, тонејќи под маркираните 4 милијарди долари од највисоката точка на тргување од околу 5,5 милијарди долари.

Извештајот ги следи изјавите на извршниот директор на Binance, Чангпенг Жао во ноември 2018-та година, кога тврдеше дека компанијата не е загрижена поради ниските трговски обеми предизвикани од падот на пазарот претходно истиот месец. Жао потоа изјави дека Binance имала десетина од обемот на тргување што го видел во јануари 2018-та година, но се уште тргува далеку над обемот од пред “две или три години”.

Во декември, во извештајот подготвен од Институтот за транспарентност на блокчејн (BTI) се тврди дека поголемиот дел од најдобрите 25 трговски парови на BTC котирани на CoinMarketCap се базираат на “грубо” надуени лажни обеми. “Јасни докази” за wash trading, наводно, биле пронајдени за таквите крипто берзи како Huobi и HitBTC, “но во помал степен” од OKEx. BTI, исто така, го анализираше Bithumb и наводно најде “голема количина” на wash trading првенствено со altcoins како Monero (XMR), Dash, Bitcoin Gold и ZCash (ZEC).

Во јануари, Diar објави анализа која покажува дека on-chain трансакциската вредност на третата најголема криптовалута, Ethereum (ETH), достигнала големо внимание во декември 2018-та година и достигнала 115 милиони. Од Diar изјавија: “Во однос на бројот на on-chain трансакции” супер компјутерот “најде стабилност од октомври, кој се бори меѓу 16-17 милиони месечни трансакции.”

Leave a comment