Извештај: Извршен директор на најголемата Романска крипто берза уапсен по Американски налог

Извршниот директор на најголемата крипто берза на Романија, Coinflux, наводно, беше уапсен на налог од САД за измама, организиран криминал и перење пари, објави локалниот весник Mediafax на 13-ti декември. Coinflux потоа ги прекина сите размени на дигитални валути.

Coinflux, основана во 2015-та година во Романскиот град Клуж, е онлајн платформа за тргување со дигитални валути, наводно со биткоин (BTC), Еthereum (ЕТH), Litecoin (LTC) и Ripple (XRP) во трансакции во вредност од 200 милиони евра.

Влад Нистор, извршниот директор и основач на Coinflux, наводно, беше уапсен на територијата на Романија по барање на Американските обвинители. Нистор е обвинет за наводна измамна активност, организиран криминал и перење пари. Прашањето за екстрадиција на Нистор во САД, наводно, ќе го сослуша Апелациониот суд во Букурешт.

По наводниот уапсен, Coinflux објави соопштение во кое се вели дека берзата привремено ги суспендира сите дигитални размени на валути, додека банковните сметки на компанијата се замрзнати. Coinflux наведува дека тековната истрага, исто така, го ограничила пристапот до некои делови од платформата.

Во јули 2018-та година, Министерството за финансии на Романија објави нацрт-закон за вонредни состојби, со кој се регулира издавањето електронски пари (е-пари). Според документот, секое правно лице кое бара издавање на е-пари мора да има акционерски капитал не помал од 350.000 евра (395.000 американски долари), додека нејзините членови се предмет на одобрување од страна на Романската народна банка (BNR).

Додека првата биткоински автомат (АТМ) во земјата се појави во 2014-та година, на Романските власти им беа потребни околу три години да излезат со поопширен коментар за криптовалутите. Во 2017-та година, Илан Лауфер, Романски министер за животна средина, трговија и претприемништво, изрази доверба во криптовалутите, но посочи дека областа треба да биде официјално регулирана.

Leave a comment