Извештај: блокчејн во земјоделството и снабдувањето со храна ќе биде вреден 430 милиони долари

Блокчејн пазарот во земјоделството и снабдувањето со храна ќе биде во вредност од над 400 милиони долари во следните пет години, според новиот извештај.

Во извештајот објавен оваа недела од Reportlinker, “Blockchain: Agricultural Market Forecast until 2023”,  се предвидува дека секторот ќе порасне од неговата сегашна вредност од 60,8 милиони долари до 429,7 милиони долари, при сложена годишна стапка на раст од 47,8%.

“Блочејн технологијата е револуционизирање на секторите за храна и земјоделство преку зголемување на способностите за донесување одлуки на организациите”, се вели во извештајот за печатот.

“Се очекува блокчејн пазарот да расте, како резултат на зголемувањето на побарувачката за транспарентност на синџирот на снабдување долж вертикалите во земјоделството и исхраната.”

Големите прехранбени гиганти низ целиот свет експериментираат со блокчејни решенија за да се справат со низа неефикасности.

Најновите учесници дојдоа во форма на синџирот на снабдување со млечни производители на Америка и Холандскиот синџир супермаркети Albert Heijn, кој ја користи технологијата специјално за следење на производството на сок од портокал.

Блокчејнот може да помогне во борбата против новите проблеми во индустријата, како што се т.н. “измама во храна”.

“… Проценетите случаи на измами во храната чинат 49 милијарди долари годишно за глобалната прехранбена индустрија”, откриваат истражувачите од податоци од 2014-та година од Здружението на производители на намирници.

“Ова резултираше со зголемена свест кај потрошувачите, која понатаму се очекува да го поттикне растот на блокчејн пазарот во земјоделството и синџирот на снабдување со храна”.

Во јули, Cointelegraph објави за влијанието на блокчејниот сектор во телекомуникациската индустрија, со цел да испорача речиси една милијарда долари од вредноста во рамките на истиот петгодишен период до 2023-та година.

 

Leave a comment