Започна BlockShow Americas 2018 со панел дискусија “Вол Стрит vs. Крипто”

Понеделник, 20-ти август во Лас Вегас започна конференцијата BlockShow Americas 2018. Првата панел дискусија вклучуваше вжештена дебата помеѓу поборниците на две спротивни ставови за тоа како – и ако – блокчејн треба да бидат регулиран и усвоен од страна на институциите од целиот свет.

BlockShow е серија на fintech и крипто настани, обично се одржува во Сингапур и во Европа; претходниот BlockShow се одржа во Берлин на пролет оваа година.

Панелот кој го отвори настанот насловен како “Вол Стрит vs. Kрипто”, собра голем број индустриски експерти за да разговараат за идниот потенцијал на криптовалутите како што е Биткоин (BTC) и важноста на регулаторното учество во крипто-сферата. Панелисти дискутираа за улогата на владите и финансиските институции во отворањето на патот за “цунами на иновации” овозможено од блокчејн.

Модериран од страна на уредникот на TechCrunch, Мајк Бучер, панелот се состоеше од пет експерти од финансиските и крипто-индустрии, вклучувајќи го водечкиот IT аналитичар и соработник на Forbes, Џејсон Блумберг, извршниот директор на Celsius Network Алекс Машински и извршниот директор на регулираните трансакции на Titan DX платформата за размена, Рич Гупта.

Оцврнувајќи се на главното прашање кога ќе се спојат двете индустрии – крипто и Вол Стрит, Гупта тврдеше дека “спојувањето се случува токму пред нашите носеви”, и дека основната технологија на крипто прифаќа голем број компании. Конкретно, Гупта ја споменува важната улога на распоредувањето на блокчејн во бекенд девелопмент и процесите на порамнување.

Извршниот директор на Celsius тврди дека традиционалните финансиски институции првично треба да добијат искуство од прва рака во справувањето со криптовалутите и да научат како да “комуницираат со технологијата”. Без тоа, “нема да имаме никаков напредок”, изјави Машински.

Машински, исто така, го спомна неговото искуство во обединувањето на 250 службеници за усогласеност од поголемите банки, при што тврдеше дека ниту една личност од нив не кажа дека поседуваат криптовалути.

Зборувајќи од друга гледна точка, Џејсон Блумберг тврдеше дека една од најважните причини за Вол Стрит да се држи што подалеку од крипто засега е “временската бомба”, која е “дозволивата” природа на криптовалутите, што ги прави “гранка на организиран криминал”.

Машински го оспори тврдењето на Блумберг, велејќи дека “[американскиот] долар е број еден [валута за] криминална активност”. Блумберг возврати со тоа што го нарекува аргументот “најчеста заблуда”, додавајќи дека не е исправно да се верува дека обемот на кривични дела со fiat валути ја прави подложноста на криптовалутите на криминални активности поприфатлива.

Блумберг додаде дека крипто и блокчејн индустриите треба да бидат силно регулирани и дека единствените криптовалут кои ќе преживеат долгорочно се оние на “дозволива природа”, што значи дека тие не се децентрализирани и наместо тоа се контролирани од еден ентитет.

Другите прашања за време на панелот беа како САД ги регулира инвестициите во крипто-просторот. Според Машински, финансиските барања за да се стане акредитиран инвеститор – или годишен приход од 200.000 долари или нето вредност од 1 милион долари – ги спречуваат малопродажните инвеститори да претворат профит со директно вложување во акции, правејќи крипто достапна алтернатива за јавноста.

Рич Гупта од Titan DX  тврдеше дека крипто-индустријата има потреба од слични прописи за заштита на потенцијалните инвеститори.

Leave a comment