Ерменскиот премиер присуствуваше на лансирањето на крипто фарма која ќе биде една од “најголемите во светот”

Церемонијата на отворање на новата фарма за фармање на крипто која се смета за една од најголемите во светот се одржа во Ерменскиот главен град на 18-ти октомври, според извештајот на локалниот весник News Armenia. Наводно, присуствуваа Ерменскиот премиер и други високи функционери.

Новата крипто фарма е заедничко претпријатие од големиот Ерменски конгломерат Multi Group, основана од олигархот и политичар Гагик Царукјан, и контроверзната меѓународна фирма за фармање крипто Omnia Tech.

Царукјан е основач на Tsarukyan Alliance, кој го претставува вториот по големина парламентарен блок во парламентот на Ерменија, кој доби повеќе од 27 отсто од гласовите на изборите за земјата во 2017-та година; тој е наводно, “клучен” деловен партнер на поранешниот Ерменски претседател Роберт Кочарјан.

Multi Group вработува над 25.000 луѓе преку своите различни подружници, според News Armenia.

Настрана од премиерот Никол Пашинјан и Царукјан, на настанот се присуствувале голем број меѓународни бизнисмени, при што Царукјан го изјави дека овој настан привлекол доста гости “од речиси четириесет земји”, а понатаму беше цитиран од News Armenia:

“Ова е важен чекор кон развојот на секторот за информатичка технологија, особено бидејќи претставниците на странски бизнис кругови планираат да се сретнат со членовите на владата за да ги откријат можностите за нови и поамбициозни инвестиции во Ерменската економија и проширување на базата на соработка.”

Ерменија објави дека околу 50 милиони долари се инвестирани во создавањето на новата фарма за фармање на крипто, за која се вели дека во моментов има 3.000 фармачки машини за биткоин (BTC) и Еthereum (ЕTH) и планиран капацитет од 120.000 во иднина.

Во извештајот понатаму се наведува дека “Omnia е сопственик на опрема што се користи за фармање”, која припаѓа на истакнатото cloud фармачко претпријатие Genesis Mining. Понатаму се тврди дека “Omnia го обезбедува Genesis со фармачка опрема и го финансира неговото сервисирање”.

Оваа последна точка е многу контроверзна, со оглед на тоа што во 2017-та година, Omnia беа обвинети за злоупотреба на името на брендот Genesis и за лажно тврдење дека има поврзаност со фирмата од висок профил; Genesis во неколку наврати го поби ова тврдење, појаснувајќи дека Omnia едноставно купил hashpower од фирмата и дека била само клиент, но без никакво официјално партнерство или суштински деловни врски.

Во мај оваа година, Omnia беа дополнително обвинети за работење на пирамидална шема од страна на безбедносниот истражувач Крис Кубека, кој исто така ги истакна лажните тврдења на компанијата дека има легитимно поврзување со Genesis.

Рускиот премиер Дмитриј Медведев предложил сите земји во Евроазиската економска унија (EAEU), вклучувајќи ја и Ерменија, да бидат дел од унифициран крипторегулаторски пристап, со оглед на “силните” и “блиските” економски врски меѓу членови на блокот.

Leave a comment