Ел-Ерјан: Крипто ќе стане “пошироко распространет”, но не и “доминантен”

Главниот економски советник на Allianz, Мохамед Ел-Ерјан, во вторникот изјави дека верува дека криптовалутите ќе станат “широко распространети”, но како дел од еден поширок екосистем.

За време на неговото појавување на консензусот на CoinDesk: Конференцијата за инвестиции во Њујорк, Ел-Ерјан изјави дека по негово мислење криптовалутите како биткоин се стоки, а не валути, повторувајќи го ставот што тој го изрази во минатото.

“Имаше две забуни”, рече Ел-Ерјан. “Луѓето го нарекуваа валута или класа на средства. А она што всушност е, е дел од стоковниот комплекс”.

“Мислам дека криптовалутите ќе постојат и ќе станат се повеќе и повеќе распространети, но тие ќе бидат дел од екосистем”, додаде тој. “Тие нема да бидат доминантни, бидејќи многу од првите нивни усвојувачи веруваат дека ќе бидат”.

Зборувајќи за тоа зошто криптовалутите се привлечни, Ел-Ерјан ја спомна глобалната финансиска криза кон крајот на 2000-тите, која го отвори патот за создавање на биткоин, истакнувајќи го “губењето на доверба” во оваа деценија.

“Да, имаме голем дефицит на доверба”, забележа Ел-Ерјан, додавајќи:

“Не мислам дека ќе бидеме овде на сцената денес, ако немаше шок во довербата во начинот на кој се води економијата”.

За време на сесијата, модерирана од колумнистот на New York Times, Ендру Рос Соркин, Ел-Ерјан, исто така, говореше за неговиот став за прашањето за интересот на институционалните инвеститори во индустријата, коментирајќи дека “секако има поголем интерес од институционална страна”.

Тој во фокус доведе до прашања за коментарите како оние дадени во минатото од страна на инвеститорот милијардер Ворен Бафет, кој во мај 2018-та година изјави дека биткоинот е “probably rat poison squared”.

Ел-Ерјан ги наброја таквите забелешки како одговор на брзо ескалирачката цена, велејќи дека “кога луѓето видоа како цената оди нагоре и видоа кој се не се приклучи на овој феномен, тие почнаа да предупредуваат. И мислам дека тие беа соодветни предупредувања.”

Ел-Ерјан продолжи да го повторува своето верување дека криптовалутите се тука за да останат.

“Верувам дека сето ова нема да исчезне туку така. Тоа е само треба да го најде своето место во екосистемот.”

Leave a comment