Европската централна банка: “Нема планови” за дигитална валута, зголемување на побарувачката за готовина

Европската централна банка (ECB) нема “планови” да издаде сопствена дигитална валута, изјави претседателот Марио Драги во Европскиот парламент во средата, 12-ти септември.

Обраќајќи се на прашањето на европратеникот Јонас Фернандез, Драги одговори дека “суштинскиот развој” сè уште е потребен во технологијата зад криптовалутите пред Централната банка да размисли за нивно користење.

“ECB и Eurosystem во моментов немаат планови да издадат дигитална валута за централната банка”, сумираше тој:

“Сепак, внимателно ги анализираме потенцијалните последици од издавањето таква валута како додаток на готовина”.

Објаснувајќи зошто нема вакви планови во ECB, Драги го привлече вниманието кон истите тие фактори.

“… Технологиите кои потенцијално би можеле да се искористат за издавање на дигитална валута на централната банка […] сè уште не се темелно тестирани и бараат значителен понатамошен развој пред тие да можат да се користат во контекст на централната банка”, му одговори тој на Фернандез, додавајќи:

“Во однос на централната банка која раководи со индивидуални сметки за домаќинствата и компаниите, ова би значело дека централната банка ќе влезе во конкуренција за депозитите на населението во банкарскиот сектор и ќе доведе до потенцијални суштински оперативни трошоци и ризици.”

Тој додаде дека во моментов “нема конкретна потреба” да се издаде дополнителна валута во рамките на еврозоната, велејќи дека побарувачката за парични банкноти “продолжува да расте” во ЕУ28.

Драги го продолжува внимателниот став на 28-члениот блок кој традиционално продолжува за криптовалутите издадени од банките, за разлика од потезите на земјите како што се Русија и Кина.

Претходно оваа година, заедничкиот извештај на ECB и Bank for International Settlements (BIS) ги истакна “несаканите ефекти” на потенцијалното лансирање на таква валута, исто така, земајќи ја предвид потребата за однапред тоа да биде истражено.

Leave a comment