Државниот секретар на Западна Вирџинија извести за успешното блокчејн гласање на изборите во 2018-та

Државниот секретар на Американската држава Западна Вирџинија, Мек Ворнер, објави успешен прв пример за блокчејн гласање од странство во официјалното соопштение на 15-ти ноември.

Ворнер изјави дека на midterm изборите во 2018-та година, 144 воен персонал стациониран во странство од 24 земји, можеа да гласаат на мобилна платформа базирана на блокчејн наречена Voatz, додавајќи:

“Ова е проект за прв пат во земјата кој им дозволи на униформираните служби и граѓаните во странство да користат мобилна апликација за да гласаат со помош на блокчејн технологија”.

Гласањето за midterm изборите на платформата започна во септември, кога гласањето во отсуство беше отворено во Западна Вирџинија.

Првиот тест на новата платформа се случи за време на првичните избори во државата во април. Гласачките блокчејн ливчиња беа ограничени на одредена група избирачи, како што се распоредени воени членови и други граѓани со право да гласаат кои се во оттсуство според Uniformed and Overseas Citizens Absentee Voting Act (UOCAVA) , нивните брачни партнери и зависни лица.

Системот Voatz беше првично развиен за решавање на прашањето за ниско гласачко учество меѓу припадниците на војската. Според Symantec, фирмата зад системот Voatz – само 368.516 или 18 проценти од 2 милиони службени лица и нивните семејства кои служеле во странство добиле гласачки ливчиња во 2016-та година. По пребројувањето на отфрлените и застарените гласачки ливчиња, само 11 проценти од гласовите биле сметани како важечки.

Додека Ворнер го истакна успехот на проектот, неговиот заменик-шеф на кабинетот Мајкл Квин за Washington Post изјави дека немаат планови за проширување на програмата надвор од воениот персонал што служи во странство:

“Секретарот Ворнер никогаш и никогаш нема да се залага за ова да биде решение за главното гласање”.

Според податоците од United States Elections Project, Западна Вирџинија е рангирана на 44 од 50 држави според учеството на гласачите со 42,6 проценти.

Некои експерти изразија загриженост во врска со безбедноста на мобилното гласање. Џозеф Лоренцо Хол, главен технолог во Центарот за демократија и технологија, тврди:

“Мобилното гласање е ужасна идеја. Тоа е интернет гласање за ужасно обезбедените уреди на луѓето, преку нашите ужасни мрежи, на сервери кои се многу тешки да се обезбедат без вештачка хартија за гласање.”

Спротивно на тоа, Бредли Таск од Tusk Montgomery Philanthropies, го охрабри мобилното гласање, наведувајќи дека може да излезе со повеќе гласачи, и како резултат на тоа, “демократијата ќе работи многу подобро”. Tusk Montgomery Philanthropies помогнаа да се финансира развојот на Voatz апликацијата.

Leave a comment