Државата Њујорк ќе реализира биткоин фармање, поддржано од хидроелектрична брана кон крајот на 2018-та година

Калифорниското претпријатие за фармање на биткоин заврши со работа на пренаменета хидроелектрична брана како поддршка за крипто-фармање, беше соопштено  на прес-конференцијата на 23-ти август.

DPW Holdings сега ќе се подготви да ја користи браната, која се наоѓа во Valatie Falls, Њујорк, како извор на електрична енергија за нејзиниот уште-неизграден објект за крипто-фармање кон крајот на 2018-та година.

Овој потег значи нова конкуренција за постојано зголемување на крипто-фармачката популација во државата Њујорк, каде што Coinmint сигнализираше дека ќе започне со операции во стариот резервоар со поддршка на локалната власт претходно оваа година.

Фабриката на DPW во меѓувреме ќе вработи сопствен фармачки хардвер, AntEater, кој го разви во соработка со Samsung во јануари. Ќе ја врши операцијата преку посветена подружница, Super Crypto Mining.

“Овој проект обезбеди уникатна можност за подружниците на DPW да соработуваат и да иновираат за да создадат нов модел за крипто-фармање, за што електричната енергија е далеку најголемиот фактор на оперативните трошоци”, изјави генералниот директор и претседател Милтон “Todd” Аулт III.

“Со нетрпение го очекуваме овој иновативен нов објект да биде целосно он-лајн во текот на четвртиот квартал од 18-та година.”

Различни држави во САД ќе почнат со фармачки проекти кои ќе имат улога во растот на вредноста на криптовалутите во блиска иднина, вестите за DPW доаѓаат две недели откако азискиот гигант Bitmain го објави создавањето на комплекс во Тексас, во кој ќе вложи 500 милиони долари.

Во меѓувреме, преку границата во Канада, идните компании се соочија со мешани ставови од локалните власти, при што Квебек особено го искажа своето противење.

Leave a comment