Директорот на FinCEN: Агенцијата прима 1.500 сомнителни крипто-активности месечно

Кенет А. Бланко, директор на  U.S. Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN), откри дека агенцијата забележала наплив на поднесоци на сомнителни активности поврзани со крипто (SARs). Бројот на жалби, според него сега надминува 1.500 месечно.

Забелешките на Бланко беа направени како дел од говорот што тој го одржа на 2018 Chicago-Kent Block Legal Tech Conference, на 9 –ти август.

Директорот на нагласи тековната улога на FinCEN во регулативата и спроведувањето на законот за новиот крипто-простор, кој го координира заедно со Комисијата за хартии од вредност (SEC) и Комисијата за тргување со набавки на стоки на САД (CFTC). Тој истакна дека,

“[Додека] иновациите во финансиските услуги може да бидат одлична работа … исто така мораме да бидеме свесни дека финансискиот криминал еволуира заедно со нив, или понекогаш поради тоа, создава можности за криминалците, како и терористите и непријателските држави.”

Бланко нагласи дека со цел да се заштитат “неверојатните иновации” на fintech фронтот, актуелната усогласеност со специфичните регулаторни мерки е критична, со оглед на тоа дека “штетата може да се направи со катастрофално зголемување на брзината, широчината и опскурноста во дигиталниот свет.”

Како што е наведено во упатствата на FinCEN во март 2013-та година, било какво прифаќање или пренос на вредност што ја заменува fiat валутата – вклучувајќи крипто – се смета за пренос на пари и повлекува специфични регулаторни обврски според U.S. Bank Secrecy Act (BSA).

Затоа, поради бизнисите за пренос на пари (MSBs), од платформите за крипт-размена се бара да ги пријавуваат и двата SARs и извештаи за трансакции со валути, како и да се усогласат со спречување на перење пари (AML) и да се справуваат со спречувањето на финансирање на тероризам (CFT).

Бланко појасни дека идентични обврски се однесуваат на бизниси кои обезбедуваат услуги за анонимизирање – честопати наречени “мешачи” или “tumblers” – кои сакаат да го сокријат изворот на пренос на крипто. Платформа за размена, која се наоѓа надвор од САД, но сепак, делумно работи со жителите на земјата, исто така е следена од агенцијата.

Директорот даде пример за FinCENs акцијата во 2017-та година против руската платформа за крипто-размена BTC-e за запоставување на законите за AML како случај во кој SARs “одиграа критична улога”, со поднесоци од двете банки и други крипто-размени кои обезбедуваат клучни упатства за спроведување на законот .

Тој коментираше дека иако SARs се почесто се поднесуваат, агенцијата е “изненадена” од тоа дека претпријатијата преземаат соодветни чекори за да ги исполнат нивните регулаторни барања “само откако ќе добијат известување [дека испитувањето е во тек].”

Според Бланко, FinCEN, BSA испитувачите и Службата за внатрешни приходи (IRS) испитуваат над 30% од сите регистрирани крипто-разменувачи и администратори од 2014-та година.

Бланко, исто така, го посвети вниманието на иницијалните монетарни понуди (ICOs), нагласувајќи дека иако тие можат да паднат под надлежност на различни регулаторни агенции во САД, нивните обврски за AML/CFT остануваат “апсолутни”.

На неодамнешното сослушување за крипто и ICO во Вашингтон, главниот директор на Coinbase за правни ризици го повика целиот спектар на Американски регулатори – вклучувајќи ја и  SEC, CFTC, IRS, и FinCEN – поради екстремниот “недостаток на координација” што тој го смета за негативно влијание врз иновациите.

Leave a comment