Директен потомок на Италијанската банкарска династија Медичи, ќе лансира блокчејн-френдли банка

Директниот потомок на Италијанската династија што водеше банкарска империја во 1400-тите години, започна со нова банка фокусирана на “дигитално-ориентирана трговија и инвестирање”, според соопштението за медиумите објавено на 8-ми мај.

Принцот Лоренцо де Медичи, претседател на истоимената Medici Bank, изјави дека е мотивиран од напредокот на блокчејната технологија за започнување на овој подвиг, кој има за цел “да создаде беспрекорни искуства за корисниците и да ги прошири финансиските можности на глобалните пазари”.

Тој тврдеше дека малку иновации произлегле од банкарскиот сектор уште од првобитната институција на неговото семејство, Banco de’ Medici, со седиште во Фиренца, пионер во користењето на чекови, акредитиви, книговодство и филијали пред повеќе од 500 години.

Medici Bank соопшти дека тоа е целосно лиценцирана банка во Соединетите Американски Држави и со седиште во Порторико. Нејзиниот извршен директор, Ед Бојл, објасни дека институцијата планира да даде приоритет на потребите на дигиталните домашни бизниси додека се обидува да ги елиминира неефикасноста и проблемите што ги гледаме во повоспоставените ривали. Тој додаде:

“Ние ја градиме Medici Bank од темел, која не се потпира на постари инфраструктури, ниту на традиционалните банки. Ова е невообичаено, особено во Соединетите Американски Држави, каде што лиценцираните банкарски опции се мали”.

Колапсот на оригиналната Banco de’ Medici започна во доцните 1400-ти години откако Едвард IV, кралот на Англија, не можел да ги отплати долговите. Сепак, династијата Медичи продолжи да ужива во други сфери, при што четворица членови на семејството служеле како папа во 1500-тите и раните 1600-ти.

Блокчејн технологијата продолжува да се става на тест од страна на банкарскиот сектор. Акредитивните трансакции, една од иновациите на Medici Bank, неодамна беа симулирани на блокчејн платформата на блокчејнскиот конзорциум R3 во тест кој вклучуваше повеќе од 50 институции. Минатиот месец, JPMorgan Chase ги обелодени плановите за додавање на нови функции на својата интербанканска информативна мрежа, која ја користат 220 банки на глобално ниво.

Leave a comment