Дигиталните валути на Централната банка се тројански коњ за Биткоин

Дигиталните валути на Централната банка (CBDCs) и Биткоин не би можеле да бидат поразлични. Едниот е дозволен, другиот е не е дозволен; еден централизиран, другиот децентрализиран; еден е цензуриран, другиот отпорен на цензура. И покрај нивните разлики, само CBDCs може да биде најдобра шанса за усвојување на Биткоин.

CBDCs се најдоброто нешто што може да му се случи на биткоин

Кога JP Morgan ја откри својата истоимена stablecoin на 14-ти февруари, звукот на кикотење можеше да се слушне низ криптосферата. Покрај претходните иронични навреди кон Биткоин од извршниот директор Џејми Димон, се претпоставуваше од мејнстрим медиумите, дека Jpmcoin, која работи на ledger со дозвола и ги решава трансакциите само меѓу банките на JP Morgan, претставува закана за Биткоин.

“JPMorgan само што го убија Биткоин сонот” гласеше еден наслов, поттикнувајќи понатамошни кикотења од крипто заедницата. CBDC и криптовалутите постојат на паралелни патеки кои не се вкрстуваат. Првиот служи како вид на стабилна дигитална валута која е издадена и целосно контролирана од страна на банките. CBDC делат некои карактеристики на криптовалути во олеснувањето на брзите и ниски трошоци од прекугранични трансфери, но сличностите завршуваат таму.

Најголемата закана која овие инструменти ја претставуваат не е кон криптовалутите како Биткоин, туку кон бавните и неефикасните системи за договори, како што е Swift. Минатата година, поранешниот претседател на Федералната корпорација за осигурување на депозити на САД, Шила Баир, изјави дека CBDCs би можеле да имаат “сериозно негативни последици” за “системот на плаќања со кои доминираат банките”. CBDC, вклучувајќи ги и stablecoins како Jpmcoin, може штетно да влијаат на актуелниот финансискиот систем, како и криптовалутата на Ripple, но нивното влијание врз Биткоин веројатно ќе биде позитивно.

Како CBDCs е bullish за Биткоин

Појавата на дигитални валути на централната банка служи за легитимирање и нормализирање на дигиталните валути како иднината на парите. Во рамките на овој широк контекст, секое внимание што го добиваат помага да се стави понатамошно растојание помеѓу Биткоин и напорните констатации дека е вклучен само со “дроги, шпекулации и даночни затајувања”. Доколку CBDC пораснат во вредност, сепак, луѓето брзо ќе откријат дека нудат малку подобрувања во текот на тековниот финансиски систем и доаѓаат со неколку различни недостатоци.

Дигиталните валути кои се пренесуваат преку ledgers кои бараат дозвола или псевдо-блокчејните, го олеснуваат реалното следење на трошењето на потрошувачите во секое време. Секој кој се смета дека е персона нон грата, или дури и осомничен за трансакција со луѓе кои се сметаат за непожелни, може да ги замрзне нивните средства и да го прекине акаунтот. Овие одредби се веќе воспоставени со наследниот финансиски систем, но CBDCs ќе ги засилат овластувањата што им се на располагање на владите и регулаторите, со софистицирани криминолошки алатки  кои обезбедуваат невиден увид во навиките на трошење и социјалното однесување на граѓаните.

Во светот на CBDCs, нема да има место за криење и нема слободно вршење на трансакција, без да бидат овластени надлежните институции. Лесно е да се замисли една дистописка иднина, базирана на Кинескиот социјален кредитен систем, во кој на граѓаните им се наплаќа за нивната здравствена заштита и добиваат работа врз основа на нивната историја на купување и социјален круг. Растот на дигиталните валути на централната банка, исто така, ќе донесе бенефиции, како што се намалувањето на трошоците и времето кое се однесува на испраќањето на пари во странство. Имајќи ја предвид озлогласената природа на финансиските куќи, сепак, би било оптимистично да се очекува дека CBDC ќе работат на глобално ниво. Исто како и Jpmcoin, веројатно нема да има никаква интероперабилност со CBDC, спречувајќи ги овие дигитални валути да го остварат својот ограничен потенцијал.

Како што зголемувањето на плимата ги покренува сите бродови, зголеменото усвојување на дигитални валути носи придобивки за Биткоин. Кога корисниците на дигитални валути од централната банка ќе им здосади нивната ограничена функционалност, недостаток на приватноста и подложност кон цензура, ќе трагаат по алтернативни средства за испраќање пари поевтино, брзо и без надомест и ќе наидат на Биткоин. CBDCs се недоволно добри дигитални валути, но се одличен тројански коњ за Биткоин.

Leave a comment