Девет неделната доминација на Биткоин

Акциите на биткоин на пазарот за криптовалентност го достигнаа месечното високо максимално ниво од 2,5 – знак дека инвеститорите ќе ги префрлат своите пари од алтернативните валути во најтргуваното богатство во индустријата.

Како што беше последено од CoinMarketCap, мерачот се зголеми на 42,74 проценти во средата, највисокото ниво од 14-ти април, и последно беше виден со 42,5 проценти.

‘Dominance Index’ е индикатор кој го следи процентот на вкупната пазарна капитализација на криптовалентност, придонесена од водечката криптовалута. Зголемувањето на стапката на доминација во суштина значи дека побарувачката за биткоин е поголема од побарувачката за другите иновации.

Проценти на вкупната пазарна капитализација (доминантност)

Протокот кон биткоин обично се гледа на почетокот на трката, бидејќи тоа е заедничкиот пат по кој декретните пари влегуваат во криптовалентниот пазар.

На пример, стапката на доминантност на биткоин се зголеми од 38 на 66,5 проценти во текот на шесте месеци до декември 2017-та година – време во кое криптовалутата се зголемува од 1.760 кон 20.000 долари. Сепак, исто така, има тенденција да се зголеми за време на периоди на отфрлање на ризик – кога инвеститорите ги напуштаат високо ризичните алтернативни криптовалути и се префрлаат на биткоин, и можно е на декретни “fiat” валути.

И тоа е второто сценарио на кое најверојатно сме сведоци. Во последните седум недели, биткоин се урна од 9.990 на 5.755 денари, а сепак стапката на доминантност на биткоин порасна од 35,78 на 42,75 отсто.

Едно е јасно: сега многу инвеститори претпочитаат готовина над било која од криптовалутите, вклучувајќи го и биткоин.

Ако цените почнуваат да се собираат заедно со стапката на доминантност на биткоинот, сепак тоа и можело да значи дека крипто пазарот паѓа кон дното, конечно наоѓајќи го по неколку месеци пад.

Leave a comment