Две групи одговорни за 60% од сите хакерски напади врз крипто берзи

Само две групи се одговорни за поголемиот дел од хакерските напади на крипто берзите досега, покажуваат новите истражувања.

Chainalysis, снабдувач на софтвер за анализа, објави во понеделникот извештај дека две “истакнати, професионални” криминални групи се зад 60 проценти од сите јавно објавени крипто хакерски напади на берзи, чиј вкупен износ изнесува околу една милијарда долари.

“Во просек, според нападите што ги следевме од двете истакнати хакерски групи, украле 90 милиони долари. Хакерите обично ги преместуваат украдените средства преку комплексни низи на паричници и берзи, во обид да го прикријат криминалното потекло на фондовите”, стои во извештајот.

Фирмата ги именува двете групи како Алфа и Бета, при што поранешниот е “џиновска, цврсто контролирана организација делумно управувана од немонетарни цели”, а втората е “помалку организирана и помала организација апсолутно фокусирана на парите.”

Chainalysis ги анализираше криминалните трансакции на групите и откри дека Алфа брзо ги троши средствата откако ги крадела, со “екстремно висок” просечен број движења на фондовите – еден од хаковите вклучуваше 15.000 трансфери. Алфа, исто така, конвертира до 75 проценти од украдените криптовалути за да заработи во рок од 30 дена.

Бета групата, од друга страна, е релативно бавна и чека 6-18 месеци пред да ги искористи украдените криптовалути, според извештајот. И кога ќе одлучи да ги исплати, брзо ќе удри една крипто берза и ќе отплаќа над 50 проценти од средствата во текот на деновите. Во еден пример, Бета наплатила околу 32 милиони долари на едно место.

На друго место во извештајот, Chainalysis, исто така, откри дека ethereum измамите се зголемуваат во број, иако тие се помали во обем. “Во 2018-та година, само 0,01% од ethereum биле украдени во измами, во вредност од 36 милиони долари, двојно повеќе од 17 милиони долари за 2017-та година”.

Bad actors, исто така, навидум не влијаат на bear крипто пазарите. Во извештајот се наведува дека, во 2018-та година, кога цената на биткоин се намалила за околу 80 отсто, “пазарната активност на darknet пазарот речиси двојно се зголемила.”

“Крипто криминалот се развива за да стане дел од традиционалниот криминал, и сметаме дека овој тренд ќе продолжи и во 2019-та година”, изјавија од фирмата. “Учесниците на крипто пазаро ќе треба да искористат најсовремена технологија и истражни анализи за да  можат да се борат со него.”

Во октомври, друг извештај од сајбер-безбедносните добавувачи Group-IB укажува на тоа дека озогласената хакерска група од Северна Кореја, Lazarus, сама успеа да украде високи 571 милијарда долари во криптовалути за 14 хакерски напади во јануари 2017-та година.

Leave a comment