Дали криптовалутите ќе ја зачуваат нивната популарност во Грција?

Грчкиот премиер Алексис Ципрас го поздрави договорот за задолжување на  Eurogroup за Грција за време на телевизиски настан со претседателот Прокопис Павлопулос, мислејќи на “историскиот” договор што ги надмина очекувањата на пазарите.

“21-ви јуни 2018-та година ќе слезе во историјата како значаен ден во историјата на еврозоната”, рече тој, истакнувајќи дека договорот го направи грчкиот долг “одржлив”.

Но, што значи тоа за иднината на криптовалутите во Грција? Грците очајно се свртеа кон онлајн платформите за тргување во потрага по биткоин за време на должничката криза во 2015-та година, кога банките почнаа да се затвораат и да воспоставуваат капитални контроли. Дали криптовалутите и нивната основна блокчејн технологија ќе заземат место во грчката економија што ќе напредува сега кога должничката криза е намалена?

Што велат ЕУ и Грчката влада

ЕУ и земјите-членки ги поставуваат технолошките иновации – вклучувајќи ги и криптовалутите и нивната основна блокчејн технологија – како стратешки инструмент за зголемување на приходите, националната конкурентност и економската благосостојба.

The High-Level Group of Innovators- која има неколку блокчејн технолози во својот одбор – ја советува Европската комисија (ЕC) за поддршка на врвни иноватори, претприемачи, мали компании и научници со паметни идеи и амбиција да се прошират на меѓународно ниво. EC има иницијатива наречена EU Blockchain Observatory и Forum за да им помогне на земјите-членки да работат заедно, да ги интегрираат и да ги консолидираат ставовите, анализите и визиите, да создадат складиште за знаење, да ги забрзаат иновациите и да ги идентификуваат приоритетните случаи на користење на блокчејн технологијата.

Досега, 22 од 28 земји-членки на ЕУ, вклучувајќи ја и Грција, потпишаа договор со ЕУ за блокчејн партнерство за размена на искуства и експертиза во техничките и регулаторните полиња и да се подготват за започнување на ЕУ блокчејн апликации низ дигиталниот пазар за доброто на јавниот и приватниот сектор. Хрватска, Кипар, Данска, Унгарија, Италија и Романија се откажаа.

На 16-ти мај, Комитетот за индустрија, истражување и енергетика на Европскиот Парламент, усвои резолуција во која се наведуваат придобивките од усвојувањето на технологијата на блокчејн / дистрибуирана ledger технологија (DLT).

Авторот на резолуцијата, Ева Каили, претседател на панелот за проценка на науката и технологијата, изјави дека “Блокчејн и DLT генерално имаат силен елемент кој ќе влијае на многу сектори”, вклучувајќи ја и енергијата. Таа повика на “отворени, прогресивни, и поволни регулации”.

Во резолуцијата се вели:

“Инфраструктурата базирана на DLT во и меѓу институциите на ЕУ која користи Европски јавни блокчејн сектори може да биде срцето на доверлив трансакциски екосистем”.

Резолуцијата продолжува така што се осврнува на фактот дека паметните договори се столбот на DLT и бара од EC да ги испита техничките аспекти и законски да ги спроведува преку дигиталниот пазар, со што се обезбедува слободно движење на онлајн информациите преку европските граници, додавајќи дека меѓу другите апликации “DLT може да ги трансформира и демократизира енергетските пазари и да им овозможи на домаќинствата да произведат еколошки енергетска енергија и peer-to-peer размена”.

Во Европа, бидејќи гасот е повеќе еколошки и е почист од нафтата, тој е еден од најважните извори на енергија. Грција е важна за изворот на гас во ЕУ, како од гледна точка на дистрибуција на гасоводот, така и од гледна точка на снабдување. Преку Кипар, Грција контролира дел од снабдувањето со гас на источниот Медитеран од над 122 трилиони кубни метри.

Со цел проширување на економската соработка и трговските односи со Евроазиската економска комисија (ЕЕC), со која тргуваат со гас, Грција на 24-ти јуни 2017-та година потпиша договор со декларација за соработка. Добрата вест е дека EEC е посветена на блокчејн технологијата и криптовалутите како што се и ЕУ и Грција.

Што велат грчките академици

Константинос Даскалакис, роден на Крит, вонреден професор по електротехника и компјутерски науки во Масачусетс, ги повика своите колеги Грци да размислуваат на глобално и на локално ниво и рече дека повеќекратните економски и социјални дисфункции во земјата мора да се надминат со прифаќање на технологијата и вештачката интелигенција (AI). Во врска со криптовалутите како биткоин изјави: “тоа е едно од најфасцинантните откритија на 21-от век”,  и дека неговата основна технологија (блокчејн) има иднина и “е тука да остане”.

За да утврди дали криптовалутите се тука за да останат, меѓународен истражувачки тим составен од Теодор Панајотидис на Универзитетот на Македонија во Грција и Орестис Вравсосин на Факултетот за економија во Барселона во Шпанија анализираа широк спектар на податоци кои претставуваат неколку години во животот на биткоин, за да се постигне подлабоко разбирање за криптовата вредност.

Тие го изјавија следново:

“Со биткоин и други криптовалути, трансакциите се вршат без оданочување. Не можеме да бидеме сигурни која е природата на тие трансакции, но често се користат криптовалути за да се избегнат даноци, должности или за вклучување во нелегална трговија.

Ако криптовалутите продолжат да растат и се позиционираат како системи кои се надвор од влијанието на банките и досегот на владините регулации, можеме да бидеме сигурни дека владите ќе усвојат национални закони и ќе го земат својот дел од средствата.

Многу луѓе веруваат дека биткоин ќе ги замени парите што ги користиме во моментов, но ние се сомневаме во тоа. Тоа е затоа што владата никогаш нема да дозволи. Владите ги сакаат даночните приходи и сакаат контрола. Судбината на биткоин поради ова е многу непредвидлива и зависи од тоа што ќе сторат владите во иднина”.

Што велат грчките даночни професионалци за грчката криптовалутна даночна политика и закони

“Во моментов не постои регулаторна рамка и релевантна постапка за да се даночат средствата што произлегуваат од крипто-трансакциите / ICO или фармањето во рамки на грчкото даночно законодавство. Сепак, ова не значи дека таквиот приход не може да се оданочува од грчката даночна управа “, рече Спирос Димитриу, правник / виш менаџер во Грчкото KPMG.

“Ако криптовалутите / ICO трансакциите или фармањето се карактеризираат како деловна активност или капитални добивки тогаш таквите деловни приходи ќе бидат оданочени на 29% во компаниски случаи. Во случај на капитални добивки на поединци ќе се оданочуваат со 15%, а деловната активност, вклучувајќи криптовалути / ICO трансакции или фармање, ќе се оданочи според степенот на данокот предвиден со закон (22% – 45%).” додаде тој.

Во моментов, Кипар не ги оданочува криптовалутите.

 

Leave a comment