Г-20 членовите ја спомнаа и крипто регулативата во последната декларација за одржлив развој

Г-20 ја споменаа крипто регулативата во својата неодамнешна декларација за одржлив развој усвоена во Аргентина. Декларацијата беше објавена на официјалниот сајт на Советот на Европската Унија и на Европскиот совет на 1-ви декември.

На состанокот во Буенос Аирес на 30-ти ноември и 1-ви декември, претставниците на Г-20 ја потврдија својата загриженост во врска со крипто-индустријата заедно со нејзината севкупна агенда во врска со иднината на работата и инфраструктурата за развој.

Декларацијата под наслов “Градење на консензус за фер и одржлив развој”, смета дека крипто се важен дел од “отворен и цврст финансиски систем”, кој е “клучен за одржлив раст”.

Признавајќи ја важноста на крипто индустријата за глобалната економија, Г-20 истакна дека ќе воведе мерки за спречување на перење пари (AML) и финансиски мерки против тероризмот по стандардите на Financial Action Task Force (FATF).

Учесниците на Г-20, исто така, изразија позитивен став кон небанкарските финансиски институции, посочувајќи ги потенцијалните предности на технологијата во финансискиот сектор, под услов техничките дисруптори да управуваат со поврзани ризици:

“Со нетрпение го очекуваме континуираниот напредок во постигнувањето на цврсто небанковско финансиско посредување. Ќе ги интензивираме напорите за да се осигураме дека потенцијалните придобивки од технологијата во финансискиот сектор може да се реализираат додека ризиците се ублажуваат.”

Официјалните лица од Г-20 претходно изразија “мек” став за крипто, наведувајќи дека тие ќе продолжат со “прифатлив приод” кон крипто регулацијата. Во јули, резиме на привремени одлуки донесени од страна на посветени министри за финансии и гувернери на Централни Банки, изјавија дека “технолошките иновации, вклучувајќи ги и оние основни криптосредства, можат да дадат значителни придобивки за финансискиот систем и пошироката економија”. Сепак, во документот се истакнува:

“Сепак, крипто-средствата ги покренуваат прашањата во однос на заштитата на потрошувачите и инвеститорите, интегритетот на пазарот, даночното затајување, перењето пари и финансирањето на тероризмот.”

Како што беше објавено деновиве, лидерите на Г-20 ја повикаа светската заедница да развие даноци за криптовалути, повикувајќи на “систем на оданочување за прекугранични електронски платежни услуги”.

Leave a comment