Гувернерот на Банката на Англија: Валута слична на Libra може да го замени американскиот долар

Марк Карни, гувернер на Банката на Англија, предложи трансформација на глобалниот финансиски систем со заменување на американскиот долар со дигитална валута слична на Libra на Facebook.

Во својот говор на годишниот симпозиум на Сојузните резерви на САД во Џексон Хол, Вајоминг, Карни изјави дека дигитална валута слична на Libra може да го замени американскиот долар како резервна валута во светот, објави Bloomberg на 23-ти август.

Карни изјави дека заменувањето на доларот со дигитална валута ќе биде подобра опција отколку да се дозволи нејзиниот резервен статус да биде заменет со друга национална валута, како што се ренминбите на Кина. Тој додаде дека новата „Синтетичка хегемонска валута“ може најдобро да ја обезбеди јавниот сектор, преку мрежа на дигитални валути од централни банки:

„Комбинацијата од зголемена неизвесност на економската политика, целосниот протекционизам, загриженост и негативните шокови не можат соодветно да се компензираат заради ограничениот политички простор, ја влошуваат дезинфлациската пристрасност во глобалната економија“.

Во јули, Карни тврдеше дека Libra, поради масовниот обем на проектот, треба да биде практично совршена на почетокот за да може воопшто да биде објавена, велејќи:

„Или е успешна или не е така. Ако таа испадне да е успешна, станува системска, затоа што вклучува многу голем број на корисници. И, ако сте системски систем на плаќање, тоа е 5-сигма. Мора да бидете цело време. Не смеете да имате проблеми уште на почеток. Не смеете да дозволите луѓе да губат пари од нивните паричници“.

Назад во февруари 2018-та година, Карни тврдеше дека Биткоин (BTC) не може да се смета за легитимна валута според традиционалните дефиниции – ниту средство за размена, ниту како складиште за вредност.

Leave a comment