Глобалниот малопродажен гигант Auchan го проширува решението за блокчејн следење во пет други земји

Глобалниот малопродажен гигант Auchan го проширува блокчејн решение то на TE-FOOD за подобрување на транспарентноста на историјата на производите, објави на 4-ти декември, новинската агенција Cision PRWeb, со седиште во САД.

Француската малопродажна група, која наводно, е 13-тиот најголем производител на храна на глобално ниво со операции во 17 земји, го прошири FoodChain решението на TE-FOOD за уште пет земји.

FoodChain е меѓународен ledger за информации за следливост од TE-FOOD, која прво се применуваше од страна на Auchan во нивната филијала во Виетнам. По 18-месечен тест на блокчејната алатка TE-FOOD во Виетнам, Auchan сега одлучи да го распореди решението за следливост на производите во Франција, Италија, Шпанија, Португалија и Сенегал.

Блокчејн системот за следење обезбедува следење на избраните категории на производи од фарма до домовите, како и евидентирање на податоците за квалитетот на храната и логистичките информации поврзани со нив. Auchan потрошувачите можат да ја проверат историјата на производите преку нивните смартфони со скенирање на QR кодовите на производите и добивање пристап до автентични податоци снимени на FoodChain.

Според написот, блокчејното решение на TE-FOOD кое го спроведува Auchan, наводно, е најголемата програма за следење на храна во светот на од фарма-до маса во Виетнам, со повеќе од 6.000 клиенти, вклучувајќи ги и големите глобални прехранбени производи како AEON, CP Group, Lotte Mart и други.

Во средината на ноември, друг Француски малопродажен гигант Carrefour откри дека имплементирал платформа за следење на храна со помош на блокчејни напојувана од Hyperledger за следење живина во Шпанија.

Претходно во септември, Американскиот малопродажен гигант Walmart и неговиот оддел Sam’s Club, клуб за складирање на мало само за тие со членство, исто така, објави дека ќе бараат добавувачи на зеленчук за да го распоредат системот за следење од фарма-до продавница врз основа на блокчејн.

Кон крајот на ноември експерт за fintech предвидува дека пазарната вредност на блокчејнот во глобалната малопродажба ќе се зголеми за 29 пати во следните 10 години.

Leave a comment