Глобалната побарувачка за блокчејн инженери се зголеми до 517 проценти во една година

Глобалната побарувачка за блокчејн инженери е зголемена за 517 отсто во споредба минатата година, според извештајот објавен од страна на агенцијата за вработување Hired на 28-ми февруари.

Во документот, исто така, се забележува дека втората најбрзорастечка софтверска инженерска улога е инженер за безбедност, со 132 отсто раст, а третата е инсталациски инженер, што претставува зголемување од 76 проценти. Улогата на блокчејн инженер, исто така, остана постојано меѓу првите три најплатени софтверски инженеринг работни места во разните градови опфатени во извештајот.

Поточно, блокчејн инженеринг е втората најплатена специјализација за софтверски инженеринг во Њујорк и Лондон, третата во Заливот на Сан Франциско и Торонто, а првата во Париз. Просекот на просечните плати што блокчејн инженерите ги добиваат во гореспоменатите градови е 105.400 долари.

Областа во Заливот Сан Франциско е место со највисоки плати, 155.000 долари во просек, додека Париз доаѓа последен, со плата за блокчејн инженери во просек од околу 67.000 долари.

Како што објавија медиумите во октомври минатата година, просечната заработувачка на блокчејн инженер се искачи до 150-175.000 долари годишно.

Една студија објавена од страна на агенцијата за регрутирање Glassdoor во истиот месец покажа дека можностите за работа со крипто и блокчејн значително се зголемиле во САД во 2018-та година, и покрај падот на цените на криптовалутите.

Leave a comment