Германскиот железнички оператор испитува распоредување на блокчејн

Германскиот железнички оператор Deutsche Bahn AG (DB) се здружил со блокчејн платформата Unibright, за да ја испита можноста за токенизирање на својот екосистем. Ова партнерство беше откриено во соопштението за печатот во вторникот, 18-ти декември.

DB ја назначи Unibright да направи подготовки за внатрешна работилница, посветена на можното токенизирање на средствата на компанијата. Железничкиот гигант, кој се смета за најголем во Европа, сака да дознае дали децентрализираните решенија можат да ги намалат оперативните трошоци и да помогнат DB да комуницира со другите членови на туристичката индустрија.

Unibright развил доказ за proof-of-concept (PoC) врз основа на идејата дека блокчејнот може да поврзе различни области на заедничко патување, како што се еднократни патувања, услуги, угостителство, хотелски резервации или дури и локален транспорт.

За да се постигне тоа, секој дел од патувањето мора да биде означен. Во PoC токените може да се купуваат и продаваат од корисниците или да се разменуваат за други услуги поради интероперабилноста на екосистемот. Покрај тоа, токените може да ги користи издавачот како награда за лојални клиенти (на пример, да бидат доделени според пропатуваните километри).

Unibright понуди да го изгради екосистемот на NEM протоколот  и специјално развиена рамка, каде што токените можат да се организираат во кластери, како што се патувања, храна и сместување. Бизнис специјалист може да ја следи мрежата без одредени вештини, тврди компанијата.

Иако работилницата нема да доведе до имплементација на технологијата во скоро време, раководителот на одделот за продажба на BD, Акрам Сиуд, верува дека со блокчејн, компанијата “може да се приближи до независно прифаќање на услугите на различни добавувачи” и да изгради нови дистрибутивни канали.

Leave a comment