Генералниот директор на Nasdaq: Крипто се уште може да биде “глобална валута на иднината”

Адена Фридман, претседател и извршен директор на Nasdaq Inc., изјави дека криптовалутите “заслужуваат можност да најдат одржлива иднина во нашата економија”, во еден пост на LinkedIn, објавен на 20-ти јануари.

Пишувајќи пред нејзиниот настап на Светскиот економски форум во Давос оваа недела, чие отварање беше на 22-ри јануари – Фридман изјави дека Nasdaq верува дека крипто ќе има улога во иднина, што ќе го карактеризира “самиот пронајдок [како] огромна демонстрација на гениј и креативност”.

Досега, тврди таа, крипто еволуиралo преку она што го нарекува “класичен животен циклус на пронајдоци” – почнувајќи го својот пат креиран од пионерите во криптографијата и економијата, до период на возбуда, зголемувањето на бројот на нови учесници на пазарот, а сега, неодамна , “Доза на реалност”. Крипто како таков стои на раскрсница, вели таа, подготвена меѓу еден од два исхода:

“1) Или иновацијата наоѓа практична корист проследена со години на постојан и одржлив комерцијален напредок и интеграција во економската структура (на пример, Интернет); или

2) пронајдокот не успева да постигне широко прифаќање и неговите комерцијални намени како медиум за размена се ограничени (на пример, Segway).”

Главниот извршен директор тврди дека за крипто да се претвори во практичен, употреблив пронајдок со стабилна вредност бара “управување и регулаторна јасност”. Таа, исто така, сугерираше дека и двете од нив се, во нивното јадро “спротивни на првичната намера на децентрализирана, глобална валута”.

Осврнувајќи се на потребата за транспарентен и фер крипто пазар на берзи, Фридман истакна дека Nasdaq ја обезбеди својата сопствена технологија за да им помогне на стартап берзите да ги искористат најдобрите практики.

Како што е соопштено, Nasdaq ја обезбеди својата SMARTS Surveillance Technology технологија на главните учесници во индустријата, како што е берзата Gemini на близнаците Винклвос, што и овозможува на платформата да го следи сомнителното трговско однесување во обид да се спречи пазарна манипулација.

Претходно овој месец, DX Exchange, платформа која користи Nasdaq’s Financial Information Exchange (FIX), започна со тргување со криптовалути и токенизирани традиционални акции.

Во декември, ErisX, институционален пазар за криптопознавање и фјучерси, собра 27,5 милиони долари од Nasdaq Ventures и Fidelity Investments.

Leave a comment