Време е да зборуваме за крипто Twitter

Хеш-војната помеѓу Bitcoin ABC и Bitcoin SV ги разгори пазарите и доминираше во вестите за криптовалути за неколку недели минатиот ноември. Имаше смисла – битката околу биткоин белата книга веќе долго време се развиваше меѓу програмерите и раните усвојувачи.

Покрај тоа, хеш-војни, чии завојувани фракции распоредуваат илјадници компјутери со висок квалитет за да создадат нов мрежен консензус, се скапи и брутални, со очигледни, и не толку очигледни, победници и губитници. А хеш војна не може да донесе траен мир, но барем тоа има доблест на крај. Хеш војните се, на овој начин, далеку поизразени од нивната страшна братучетка: бескрајните хаштаг војни.

Twitter служи како глас на крипто светот, но понекогаш тој глас е чудно искривен.

На пример, Twitter е местото каде што се дебатираше за hard fork-от на Bitcoin Cash, реагиравме на присуството на Бил Клинтон на конференција на Ripple и ги удавивме нашите таги во bear market мемиња. Исто така, таму каде што Тим Драпер предвиде цена од 250.000 долари за биткоин до 2022-ра година, а Џон МекАфи објави дека битниот хардвер на BitFi е непогрешлив, само за да биде хакиран неколку недели подоцна.

Што држи влијание над крипто Twitter: иновации или инвективи? Дали бескрајните дебати на Твитер некогаш предвидуваат позитивни промени? Или тие се само генератори на мемиња и бес?

Многу читатели тука ќе бидат запознаени со некои од популарните мемиња и хаштази во крипто Twitter.

Може да бидете застапник во #xrparmy, или може да ги исмевате како биткоин #maximalist. Или можеби преферираш да останеш надвор од маките, ширејќи мир, радост и # dogecoin мемиња на сите и други.

Сепак, без оглед на фракцијата со која сочувствувате, и без оглед со кои аргументи се согласувате, речиси неизбежно, “FUD” (fear, uncertainty and doubt )- страв, неизвесност и сомнеж – се појавуваат. Без оглед на филозофската, економската или технолошката позиција што може да ја имате, секогаш постои некој таму кој има интерес да ја омаловажи или да ја обесчести.

Освен постојано спротивставување на еден крипто-проект или идеологија против друг, хаштагските војни им нудат на лоши актери удобен влез во крипто светот. Колку скамери се обиделе со бот powered pump-and-dump  шеми? Колку крадци на идентитети се залепиле на лажни Twitter handles и доменски имиња во надеж дека ќе заработат од тие што бавно учат за крипто и како функционира?

Сигурно мора да има попродуктивна употреба за сета оваа енергија?

Добри примери

Значи, како може да изгледа оптимален крипто Twitter?

За мене, една од најдобрите работи што ги видов на Twitter во 2018-та година беше дебатата меѓу Ари Пол и Мурад Махмудов. Тој разговор, кој исто така го привлече Џо Везентал од Bloomberg, не заврши со целосен договор, но со дебатирачките партии ветувајќи дека заедно ќе соработуваат на подкаст.

Иако ниту една партија не беше “победоносна” во дебатата, сите беа задоволни: Павле и Махмудов ги разгледаа своите убедувања, се одразија на можните приговори и ги бранеа своите позиции.

Како што изјавил Павле, убедување не е нужна поента; наместо тоа, “дури и ако тоа не доведе до поинаков заклучок, […] со разјаснување на нашите имплицитни претпоставки што ги учиме за системот генерално и може да бидеме во потрага по нови информации што ќе го побие нашиот заклучок”.

Јас би можел да изберам кој било друг пријателски аргумент или дебата за да ја нагласам мојата поента. Дури и најнепопустливиот биткоин максималист, на пример, мора да признае дека присуството на Виталик Бутерин на Twitter е импресивно.

Малкумина имаат повеќе причини (или повеќе право) гласно да паметуваат на Twitter, но тој е секогаш e цивилизиран; тој добива поголемо задоволство да ги поттикнува идеите на другите отколку да ги разгласува своите.

Наместо да им наплаќа високи надоместоци за 280-карактерни твитови за некоја нова алтернативна криптовалута, Бутерин го прави тоа за беспари. Во декември, тој донираше 300,000 долари на ethereum за програмери кои сакаат да работат со полно работно време на блокчејн, но немаа потребни средства.

Иронијата, се разбира, е дека оваа пристојност и великодушност понекогаш се покажуваат како помалку ефикасни од хаштагуваните крикови од ботови и crypto bros.

Повик за мир

Армиите на хаштаг војните се согласуваат околу многу малку работи.

Меѓутоа, ретка точка на консензус е дека криптовата супериорност треба да продолжи понатаму во мејнстримот. И додека одредената одговорност за подобрување на дијалогот за крипто Twitter може да падне на само на Twitter – тие можат да “shadow ban” и да отежнат да се откријат твитовите од лоши актери и веројатни тролови, како што се “бесплатното раздавање на ЕTH” ботови – најтешките, и најважната работа мора да биде направена од крипто заедницата.

За да ја докажеме нашата релевантност и неопходност, крипто заедницата има потреба од повеќе размени на идеи и помалку размени на навреди.

Понекогаш, помеѓу дебатите, тролањето и хаштагот, лесно е да се изгуби од вид трансформативниот потенцијал на криптовата вредност. Технологијата ветува неодредена врска преку границите, низ валути, па дури и низ идеологии.

Сепак, премногу често, луѓето во крипто заедницата изгледаат лути и неразумни, повеќе од спремни да се судрат и да тролаат на сметка на мејнстрим посвојувањето. После ова, зошто еден иден инвеститор или корисник би сакал да дознае повеќе? Зошто би сакале да се придружат во заедницата? За доброто на сите нас, ајде да се обидеме да бидеме подобри.

Можеби би можеле да започнеме на Twitter.

Leave a comment