Во тек се 130 крипто истраги во FBI

Федералното Истражно Биро (FBI) на САД во моментов работи на 130 различни крипто истраги, објави Bloomberg во средата.

Специјалниот агент на FBI, Кајл Армстронг, на ‘Crypto Evolved’ конференцијата во Њујорк изјави дека агенцијатa испитува различни криминални дела, вклучувајќи трговија со луѓе, трансакции со дрога, киднапирања и уценувачки софтвери, кои содржат крипто, според Bloomberg.

Неодамна се забележа пораст во случаите со крипто, додаде тој, набројувајќи ги опиоидите како област на која бирото треба да се фокусира. Околу 10% на корисниците на дрога ширум светот ги купуваат супстанците онлајн на нелегални дигитални пазари.

Некои делови од САД, исто така, забележаа зголемување на шемите за изнудување, каде што сторителите имаат намера да користат криптовалути.

Со ова кажано, овие истраги се само мал дел од илјадниците случаи што ги има агенцијата, изјави тој.

И за разлика од кривичните дела кои вклучуваат пари, Армстронг изјави дека непроменливоста на блокчејн го олеснува следењето на трансакциите. Од друга страна пак, анонимноста или псевдонимноста на криптовалутите им отежнува правилно да го истражат кривичното дело.

Leave a comment