Во просек 5 нови крипто банкомати се инсталираат низ светот секој ден

Бројот на крипто банкомати (АТМ) инсталирани низ целиот свет е зголемен од минатото за 4.000, покажуваат податоците од агрегаторот за статистички податоци, Coin ATM Radar, на 10-ти јануари.

Сегашната стапка на раст е 4.9 нови банкомати кои се инсталираат секој ден, според мерењето на Coin ATM Radar – и покрај bearish дејствијата на пазарот.

Од вкупно 4167 крипто банкомати ширум светот, 71,8 проценти се наоѓаат во Северна Америка – 56 проценти во САД и 15 проценти во Канада – 23 проценти се во Европа и 2,6 проценти во Азија. 1,3 и 1,1 проценти се во Океанија и Јужна Америка, соодветно, а само 0,2 проценти се наоѓаат во Африка.

Во Азија, Хонг Конг го има поголемиот дел од банкоматите – со 0,8 отсто од машините во светот – додека во Европа тоа е Австрија (6,4 отсто), проследено од Обединетото Кралство (4,8 отсто).

Според податоците, инсталациите во САД се зголемија од 1,216 на 1-ви јануари 2018-та година на 2.475 од денес – 1.259 нови банкомати за нешто повеќе од една година. Калифорнија има најголем број на било која држава – со вкупно 473 машини – проследено со Илиноис со 250.

Додека огромното мнозинство на 4167 крипто банкоматите низ целиот свет го поддржуваат Биткоин (BTC) – 99,9 проценти, или 4.162 – 64,6 проценти поддржуваат еден или повеќе altcoins.

Потоа 59,5 проценти поддршка за Litecoin (LTC), 49,3 проценти поддршка за Ethereum (ETH) и 33,9 проценти поддршка за Bitcoin Cash (BCH). Dash (DASH) е поддржан од 17,9 проценти од банкоматите, додека Monero (XMR), Dogecoin (DOGE) и ZCash (ZEC) се поддржани со 3 проценти или помалку.

Очигледно отсутна од глобалната Coin ATM Radar статистика е Индија. Како што објавија во ноември минатата година, девелоперите на првиот биткоин “банкомат” во земјата беа уапсени во градот Бангалор под кривична пријава поради неговата “АТМ” етикета, бидејќи машината не беше строго АТМ, туку уред кој има за цел да им овозможи на корисниците на крипто да ги заобиколат банкарските канали.

Апсењата се случија по забраната на Банката на Индија (RBI) за пролетта 2018-та година за работењето на банките со фирми поврзани со крипто.

Претходно овој месец, медиумите најавија дека производителот на биткоин банкомати Lamassu се преселил во Швајцарија, поради регулаторни тешкотии во други земји. Lamassu откри дека неговите барања за отварање на сопствена сметка, беа отфрлени од 15 банки, бидејќи произведува терминали за Биткоин, иако компанијата не учествува во тргување или чување на криптовалути.

Leave a comment