Владиното партнерство на Јужна Кореја започнува обука на 40+ блокчејн професионалци

Јужна Кореја започна шестмесечен курс за обука за да ги претвори четириесет и двајца кандидати во блокчејн професионалци, објавија локалните медиуми во понеделникот, 3-ти септември.

Со цел да се зголеми достапноста на квалификувани професионалци во блокчејн економијата во подем во Јужна Кореја, курсот е резултат на тристрано партнерство меѓу  Ministry of Technology and ICT, Korean Standards Association (KSA) и IoT стартапот Waltonchain со седиште во Хонк Конг.

Курсот ќе се фокусира на подготвување на учесниците за “непосредно” вработување по завршувањето во јануари 2019-та година.

“Ние ќе обезбедиме one-stop поддршка за вработување и започнување бизнис, како и образование за професионална обука на вработените, а ние ќе ја зајакнеме изградбата на здрав блокчејн екосистем”, KI News го цитираа Ванг Санг Хјеонг, генерален секретар на на Waltonchain.

Овој потег претставува дел од огромната инвестициона програма од владата на Јужна Кореја која се протега се до 2023-та година. Како што објави Cointelegraph, инвестирањето во блокчејн и сродните иновативни технологии, како што е вештачката интелигенција (АИ), ќе надмине 4,4 милијарди долари следната година.

Во тек е и широк проект за обука на млади луѓе спонзориран од владата, при што официјалните лица ја објаснуваат потребата да се пополнат празнините во секторот за иновации во развој, а во исто време да се справат со невработеноста.

Во ноември, во меѓувреме, блокчејн хакатонот спонзориран од државата ќе им додели награди на посветени тимови кои демонстрираат нови случаи на употреба на оваа технологија.

Leave a comment