Владата на Крим го разгледува создавањето на блокчејн кластер и криптофонд

Кримските власти размислуваат да создадат блокчејн-кластер во форма на крипто инвестициски фонд за привлекување на технолошки бизниси на таа територија. Кластерот ќе биде лоциран во рамките на специјалните економски зони (SEZ) на Крим и нејзиниот најголем град Севастопол, објави Руската новинска агенција ТАСС на 9-ти ноември.

Георги Мурадов, Постојаниот претставник на Република Крим под претседателот на Руската Федерација, ги сподели потенцијалните планови на владата на Крим за блокчејн-кластерот и криптофонд на состанокот на програмскиот комитет на Меѓународниот економски форум во Јалта (YIEF) во Москва, 9-ти ноември.

Мурадов истакна дека во 2018-та година, светскиот обрт на криптовалути се приближува на 1 трилион долари и дека “овие средства се вложени од капиталните инвеститори и тие го бараат своето засолниште”. Тој додаде:

“Го започнавме разговорот за блокчејн технологии минатата година и го разгледавме создавањето на кластер, блокчејн-кластер, во форма на инвестициски фонд за криптовалути”.

Оваа пролет, владата на Крим веќе ги објави плановите за создавање фонд за криптовалути, со цел да ги избегне меѓународните санкции и да привлече странски инвестиции, објавија медиумите на 20-ти април.

Минатата недела претседателот на комитетот на Руската Дума ги сподели плановите во врска со финансиските пазари на националната влада за издавање на stablecoin кофинансиран од државата, кој ќе биде “иста како рубљата, само во шифрирана форма”, беше објавено на 8-ми ноември.

Leave a comment