Вино, планини и крипто фармање: Грузија како крипто велесила

Поранешната советска република Грузија, која ги зафаќа живописните планински долини и планинскиот венец на Јужниот Кавказ, е позната е како родното место на Јосиф Сталин, како и тоа што е еден од најстарите вински региони во светот, исто така позната по нејзината богата и разновидна кујна, а неодамна и како домаќин на третата најголема крипто фармачка операција.

Дополнително, околу 5% од домаќинствата се ангажирани во фармање на крипто или во негово инвестирање. Назад во 2016-та година, Грузиската влада беше прва што креираше оперативен систем за регистрација на имотните права, кој до средината на 2018-та година беше домаќин на повеќе од 1,3 милиони електронски документи. Државните службеници сега бараат да ги пренесат сите владини регистри во дистрибуирани ledgers.

Звучи како сон на еден крипто ентузијатс, нели? Сепак, за една мала нација, местото во прв ред на fintech пионерите доаѓа со цена. Еден ентитет, софтверски и хардверски блокчејн провајдер Bitfury, базиран во САД, е одговорен за голем дел од моменталниот крипто моментум во Грузија. Евтината електрична енергија и лабавата регулација беа продажни точки кои го привлекоа фармачкиот гигант во долината Алазани; преговарањето за ослободување од данок и обезбедувањето поволни услови за заем, направија тој да остане. Критичарите претпоставуваат дека Bitfury склучил договор со некои од најмоќните луѓе во земјата за да ги добие овие привилегии, а сега од овој договор имаат корист многу тесен круг засегнати страни, додека претставува закана за енергетската безбедност на нацијата.

Биткоин сонот

Без разлика дали тоа се должи на кревањето на профилите на фармачките претпријатие од страна на Bitfury или самите луѓе се способни да дознаат, обичните Грузијци искусиле добар дел од крипто-фамата. Стотици илјади фармачки апаратури се приклучија на трката пред пазарот да опадне нагло, со што фармачкиот дел од сметката за електрична енергија на Грузија се зголеми на неверојатни 10 до 15 проценти. И покрај владиниот општ блокчејн пријателски и низок регулациски став, кон крајот на 2017-та година, финансиските власти се загрижени од обемот на оваа крипто возбуда и мораше да ги потсети Грузијците дека Биткоин сè уште не е законско средство и препорачува да се претпазливи кога вложуваат во крипто.

Еуфоријата на нацијата околу биткоин на врвот на Great Bull Run беше разбирлива: се чинеше дека комбинацијата на отвореноста на државата кон крипто и достапната евтина електрична енергија ќе донесат просперитет. Трудољубивите луѓе се упатиле кон оддалечените планински предели каде што електричната енергија што била субвенционирана од државата била достапна бесплатно. Се појави политичка партија која ја најави својата амбиција да продолжи со идејата за создавање на национална криптовалута, што ќе му овозможи на секој граѓанин да има корист од базенот на неискористени ресурси на земјата.

Сепак, со крипто цените во слободен пад, иднината на фармачите изгледа многу безнадежна. Каде што Bitfury уште може да ги искористи плодовите од масовните економии, најсовремената технологија и даночните олеснувања, ловците на биткоин со фармачка опрема во нивните гаражи се повеќе е веројатно да се најдат себеси во состојба да не направат никаков профит. И како што крипто сон го отстапува своето место на тешката реалност, прашањето повторно наѕира: дали е моделот на блокчејн развој, кон кој се стремат Грузиските власти е одржлив на долг рок?

Децентрализирање на полето

Грузија е мала и не е особено богата, па нудејќи отстапки за голем играч во индустријата кој има големи ветувања е одбранбена стратегија. Изборот овде не е помеѓу добредојде на една голема фирма и хостирање на разновиден fintech-сектор – повеќе е веројатно дека изборот е меѓу првото и воопшто да не постојат на блокчејн мапата. Ова може да биде “high-tech коцкање”, како што изјави за NPR Гоча Тутбериџе, професор на Европскиот универзитет во Тбилиси, но ова би можело да биде единствената можна влезна точка.

Стратешки, фармањето можеби не е најголемата награда за хостирање на индустриите поврзани со крипто. Овој бизнис е изграден врз извлекување на ресурси без неопходно градење на трајна инфраструктура, односи или технологија која ќе биде од корист на територијата кога се од тоа ќе биде направено. Потрошувачката на енергија е исто така сериозна: додека снабдувањето со електрична енергија и побарувачката мора да се пресметаат за доста време, нестабилноста на цените на криптовалутите воведува голема неизвесност на страната на побарувачката.

Кон крајот на декември 2018-та година, Абкхазија, оспорена држава која ООН ја признава како дел од Грузија, но која е де факто независна од владата во Тбилиси, покрена забрана за крипто фармање. Овој потег беше мотивиран од стравот на официјалните претставници за можен недостиг од електрична енергија ако температурите паднат премногу ниско.

Како што истакна Ханс Тимер, главен економист на Светската банка за Европа и Централна Азија во интервјуто за Forbes Georgia, создавање на еднакви услови за сите fintech играчи, на крајот ќе бара поструктурирана регулаторна рамка. Ова е неопходен услов за следниот чекор на патот кон блокчејн раководењето кон кое се стреми владата. Сега е наметнато на креаторите на политиката на нацијата и на индустриските лидери за да се осигурат дека Грузија продолжува да се развива од само центар за фармање до динамичен центар на fintech иновации, каде што мноштво помали фирми се натпреваруваат да испорачаат технологии и решенија кои се ориентирани кон потрошувачите.

Leave a comment