Венецуелската контроверзна Petro во продажба почнувајќи од ноември, тврди Мадуро

Венецуелскиот претседател Николас Мадуро се појави на националната телевизија за да го објави официјалниот почеток на националната криптовалута Petro, според краток преглед на неговиот говор објавен на Венецуелската владина веб-страница во понеделникот, 1-ви октомври.

Мадуро изјави дека официјалниот веб-сајт за Petro е веќе започнат, а официјалниот Petro wallet е исто така достапен во Google Play. Сепак, јавната продажба ќе започне на 5-ти ноември.

Мадуро, исто така, нагласи дека Petro ќе биде достапен за шест големи крипто-берзи почнувајќи од понеделник, 1-ви октомври. Претседателот на Венецуела не прецизираше кои на крајот ќе тргуваат со валутата поддржана од нафта, ниту пак таа беше ставена на листите на најголемите трговци според CoinMarketCap, како што еBinance, OKEx и Huobi, во прес-време.

Покрај тоа, претседателот на Венецуела изјави дека сите набавки на нафта во и надвор од земјата сега мора да се платат со Petro. Оваа одредба се однесува и на меѓународни авиопревозници чии патишта лежат преку локалните аеродроми, бидејќи и горивото за авиони ќе биде продавано за Petro.

Мадуро повтори во својот говор од 1-ви октомври дека националната крипто-монета е поддржана од нафта. Покрај тоа, новата бела книга на Petro наведува дека валутата е поддржана со 50% од нафтата, 20% од златото, 20% од железо и 10% од дијамантските средства.

Сепак, сите државни мерки за реструктуирање на Petro доаѓаат доцна, изјави за новинската агенција АФП експерт од центарот за стратешки и меѓународни студии со седиште во Вашингтон. “Прерано е да се спаси Petro-то. Нема доверба во него и нема да има”, изјави Мојс Рендон.

Венецуелскиот претседател неодамна направи неколку значајни најави за националната валута поддржана од нафта. Првично, Мадуро изјави дека валутата ќе почне да циркулира во август. Мадуро тогаш објави дека Petro ќе се користи како пресметковна единица за локалните плати, стоки и услуги како што националниот fiat, суверениот боливар, продолжува да се бори со хиперинфлација.

Националниот лидер неодамна изјави дека Petro ќе влезе на меѓународните пазари овој октомври.

И покрај изјавите на Мадуро од Венецуела, експертите остануваат скептични за Petro. Во извештајот на Reuters, објавен во август, се тврди дека во Венецуела немало знаци на постоење на Petro, а Американскиот весник Wired ја нарекол Венецуелската монета “трик”, чија цел беше да се прикрие неуспехот на владата да го поврати националниот поредок.

Leave a comment