Венецуела постави нов рекорд на биткоин тргување на 10.000.000% инфлација

Венецуелците минатата недела смениле најмногу боливари за Биткоин (BTC) од кога и да е, но статистиките велат дека повеќе за девизи отколку криптовалути.

Уште еден биткоин рекорд за Венецуела

Податоците од Coin Dance, која ги следи трговските активности на P2P берзата Localbitcoins, Paxful и Bisq, потврди дека седумте дена до 20-ти јули беа најзаслужни за рекордот во Венецуела.

Во текот на тој период, само корисниците на LocalBitcoins генерираа количини од над 57 милијарди боливари, надминувајќи го претходниот рекорд од 49 милијарди долари, кој се појави во претходната недела.

Како што објавија крипто медиумите, валутата на Венецуела и понатаму страда од инфлацијата, што проценува дека достигнала 10.000.000%, што ги натера граѓаните да се осврнат кон алтернативни средства за чување на вредност.

Официјалната алтернатива, дигиталната валута Petro издадена од државата, беше прогласена за неуспех од непрофитна организација на САД овој месец.

Но, тука има финта

Сепак, со оглед на тоа што бројките на боливарот за Localbitcoins постојано растат, кога се во прашање биткоинските бројки, бројот опаѓа. Бројот од 57 милијарди минатата недела изнесуваше само 574 BTC – значително помалку отколку во некои претходни недели претходно оваа година.

Нагласувајќи го слабеењето на боливарот, Венецуелската крипто трговија не е поддржана од владата, која исто така наметна ембарга на странски валути.

Претходно оваа година, Lightning Torch собра 0,4 BTC (4000 американски долари) во фондови меѓу корисниците на Биткоин за Венецуелци кои неможеле да избегаат од земјата.

Leave a comment