Венецуела: Мадуро ја зголемува вредноста на Petro за 150 проценти во услови на тековна инфлација

Претседателот на Венецуела, Николас Мадуро, ја зголеми референтната вредност на националната криптовалута, Petro, беше објавено на официјалниот Twitter профил на претседателот на 30-ти ноември.

Според главниот латиноамерикански телевизиски канал TeleSur, Мадуро првично ја објави новата стапка на Petro во четвртокот, 29-ти ноември, наспроти тековната хиперинфлација на земјата. Вредноста на Petro сега е поставена на 9.000 суверени боливари, наместо претходните 3.600 боливари.

Говорејќи во Каракас тој ден, Мадуро, исто така, нареди зголемување на месечната минимална плата за 150 отсто, што е шесто зголемување во 2018-та и 25-тото вкупно за време на претседателството на Мадуро.

Подоцна таа недела, Венецуела, исто така, го девалвираше Dicom, официјалниот девизен курс во земјата, објави Bloomberg во саботата, 1-ви декември. Националниот fiat падна за дури 40 отсто, од 96,84 суверени боливари за еден долар на 30-ти ноември до 171,67 следниот ден.

Леонардо Буњак, венецуелски економист, цитиран од главниот Венецуелски весник El Universal, го нарече потегот “многу лоша вест за Венецуелците”. Тој верува дека владата не е во можност да го финансира зголемувањето на платите, што неизбежно ќе доведе до уште едно зголемување на цените, , хиперинфлација. “За да се зацврсти боливарот на Petro, тоа е еднакво на зацврстување на ништо”, изјави тој.

Тековната економска криза во земјата е предизвикана од недостаток на приходи од производството на нафта. Според Cafe Con Leche Index на Bloomberg, кој ја следи хиперинфлацијата во Венецуела со користење на просечна цена на шолја за кафе како пример, годишната стапка на инфлација во земјата се искачи до 200.000 проценти.

Мадуро ја направи Petro пресметковна единица во земјата, врзувајќи ги платите и систем на цени за стоки и услуги за националната криптовалута поддржана со нафта.

Официјалната продажба на Petro во Венецуела започна во ноември, со неколкумина високи функционери – вклучувајќи го и Мадуро – кои ја купија преку официјалната веб-страница. Сепак, валутата сé уште не е достапна за какви било големи размени на крипто, ниту може да се тргува во парови со други монети.

Експертите се загрижени за воопшто постоењето на Petro по извештајот на Reuters за природата на монетата во државна сопственост, издадена во август, што доведе до малку докази за резервите на нафта кои ја поддржуваат монетата.

Според истрагата, областа Атапир, која Мадуро тврди дека била вистински нафтен центар за поддршка на монетата, не покажува знаци на неодамнешна активност. Другите експерти изјавија за медиумите дека Petro не е ништо повеќе од “завеса од чад” за да се сокрие неодамнешниот неуспех на Мадуро да ја реанимира националната валута, суверениот боливар.

Leave a comment