Венецуела започна со регулирање и оданочување на крипто девизните дознаки

Венецуелската влада започна со регулирање на крипто дознаки. Регулаторот утврди месечен лимит и ќе собира провизија до 15 проценти од износот на трансакцијата. Покрај тоа, се објавени и нови детали за нејзиниот сеопфатен регистар на провајдери на крипто услуги.

Регулирање на крипто дознаките

Националната супервизорност на крипто акти и сродни активности Sunacrip, регулатор на сите крипто активности во Венецуела, во петокот објави дека новата регулатива за дознаки со користење криптовалути влегува во сила. Декретот што ја донесе оваа регулатива беше објавен во Службениот весник на државата бр. 41.581.

Декретот ги воспоставува “барањата и процедурите за испраќање и примање на дознаки од крипто средства на физички лица на територијата на Боливарската Република Венецуела”, објасни Sunacrip.

Според декретот:

“Испраќачот на дознаките од оваа одлука е должен да плати финансиска провизија во корист на Sunacrip до максимален износ од 15% пресметан врз вкупниот дел од дознаката.”

Месечниот лимит за испраќање дознаки е еквивалентен на 10 petros (PTR), националната валута на Венецуела, која владата тврди дека е криптовалута поддржана од нафта, злато, дијаманти и други природни ресурси. “Овој капитал носи 600 американски долари месечно, според цитат поставен за PTR. Секој износ што го надминува овој лимит ќе бара одобрување од Sunacrip, кое ќе овласти најмногу до 50 PTR (3.000 долари) “, стои во објаснувањето.

По објавувањето на Sunacrip, некои луѓе излегоа на Twitter за да го искажат своето мислење за новите правила. Еден корисник коментирал дека овие правила се “најапсурдното нешто што сум го видел”. Друг корисник напишал твит “Апсурдна регулаторна рамка. Наместо да го промовираат усвојувањето на крипто средства, [тие] се обидуваат да централизираат нешто што неговата генеза е тотално спротивното.”

Регистар за криптослужба

По првичното спроведување на крипто регулацијата во Венецуела на 31-ви јануари со објавувањето на Службен весник број 41.575, владата продолжи да ги донесува правилата специфични за регистарот за крипто услуги.

Надзорник на Sunacrip, Рамирез Јозелит, на 5-ти февруари објави дека регулативата за “Интегрираниот регистар на услуги за крипто средства (Risec)” стапила во сила со нејзиното објавување во Службен весник број 41.578.

Министерството за народна моќ за комуникација и информирање објасни дека “можат да се регистрираат физички, правни, јавни и приватни лица, општински совети и други организации на народна власт кои имаат намера да вршат активности поврзани со Интегрираниот систем на крипто средства”.

Според декретот, Sunacrip е задолжен за Risec, “кој ќе ги систематизира информациите поврзани со идентитетот и другите повторливи податоци на корисникот на Интегралниот систем на крипто акти и поврзани активности.” Регулаторот ќе назначи единица “одговорна за контрола, следење и верификација на апдејтирањето на податоците содржани во Risec.”

Leave a comment