Велика Британија објави даночни совети за инвеститорите во криптовалути

Службата за наплата на даноци на Велика Британија ја објави својата прва детална даночна легислатива за сопствениците на приватни криптовалути на 19-ти декември, по долги периоди на консултации.

Нејзиниот нов политички документ, “Крипто средства за индивидуалци”, поставува најверојатно даночни обврски за приватни инвеститори кои купуваат, продаваат, им се исплаќа во нив, па дури и губат криптовалути.

Прекинувајќи неколку месеци неизвесност меѓу даночните обврзници на Велика Британија врз основа на она што треба и не треба да пријавуваат на властите во врска со нивните имоти, најновите информации официјално се поддржани од агенцијата за наплата на даноци HM Revenue & Customs (HMRC).

Поточно, поединците ќе бидат обврзани да плаќаат или данок на капитални добивки (CGT) или данок на доход (IT) во зависност од видот на трансакциите за криптовалути за кои се вклучени.

Во случај на примање на исплата од работодавач во криптовалути, вработените, исто така, би требало да плаќаат придонеси за социјално осигурување познати како Национално осигурување (NI).

“Даночниот третман на крипто средствата продолжува да се развива поради развојот на природата на основната технологија и областите во кои се користат крипто средствата”, пишува HMRC во воведот на документот.

“Како таква, HMRC ќе ги разгледа фактите од секој случај и ќе ги примени релевантните даночни одредби според она што навистина се случило (наместо со повикување на терминологија). Нашите ставови може да се развиваат уште повеќе, како што се развива секторот.”

Документот не дава информации за обврските на претпријатијата, за кои властите велат дека ќе се појават подоцна.

Меѓу значајните карактеристики на позицијата на HMRC се даночната обврска во случај на губење или кражба на криптовалути, на пример преку хакирање на крипто паричникот.

Во такви случаи, жртвата “сé уште е сопственик на имотот и има право да ги поврати”, се вели во документот, што значи дека обврските на CGT остануваат додека не стане очигледно дека тие се засекогаш недостапни.

“Оние кои не ги добиваат крипто средствата за кои платиле, можеби нема да можат да бараат капитална загуба”, додава документот.

“Оние кои плаќаат и примаат крипто средства, можеби ќе можат да направат барање за вредност до HMRC  ако се испостави дека се безвредни”.

Велика Британија беше ставена во оган во претходните месеци поради разни планови за регулирање на криптовалутите, што може да се примети по забраната за одредени видови на поврзани алатки, како што се Биткоин futures.

Една неодамнешна анкета покажа високи стапки на сопственост и интерес за криптовалути, заедно со силно верување во нивните идни можности за раст.

Leave a comment