Велика Британија: Новиот извештај предупредува за “лошата” владина крипто регулација

Бизнисите и аналитичарите на Велика Британија ги искритикуваа владините планови за регулирање на криптовалутите и сродните технологии, опишувајќи ги како “тап пристап”, објави во понеделникот на 29-ти октомври Британскиот дневен весник Telegraph.

Повикот да се засили нивото на моќ, кое финансискиот регулаторот на земјата Financial Conduct Authority (FCA) го има над криптовалутите, наводно се фокусира на политиката за заштита на потрошувачите и спречување на перење пари (АМL).

Сега, заеднички извештај од Британската деловна федерација (BBFA), Фондот за вложување на капитал Novum Insights и платформата за размена TodaQ, повикаа на претпазливост во врска со премногу далекусежни регулативи.

Според документот виден од Telegraph, “лошата регулација е полоша од воопшто никаква регулација”, со импликација на ударните ефекти за пошироката fintech сцена на Велика Британија.

“Тоа е многу тап пристап и не сум го видел ова во други земји”, изјави за објавата на документот главниот извршен директор на BBFA Патрик Кари, додавајќи:

“Употребата на оваа технологија се уште е на пат за откривање и овие технологии се рафинирани за различни видови на употреба. Мојата загриженост е законот за ненамерни последици “.

Telegraph објави дека Велика Британија досега бавно се справува со својот домашен криптовалутен екосистем, и покрај тоа што Лондон е дом на некои познати имиња во оваа индустрија како платформата за тргување eToro и берзата на Bitstamp.

Во март, FCA иницираше “работна сила” за криптовалути, чија премиса беше да се процени “што да се стори за” овој феномен, изјави во тоа време тогашниот претседател на FCA, Џон Грифит-Џонс.

Криптовалутите, додаде тој, имале “потенцијал да предизвикаат штета на потрошувачот, освен ако не се внесат во регулаторниот периметар”.

Leave a comment