Вајоминг донесе закон со кој ги признава криптовалутите како пари

Државата Вајоминг во САД, донесе закон со кој ќе се овозможи криптовалутите да бидат признаени како пари на 31-ви јануари, според веб-страницата на државниот законодавен дом.

На 18-ти јануари, законодавството на Вајоминг го претстави законот, кој ќе помогне да се разјасни класификацијата на криптовалутите.

Како што беше објавено од медиумите претходно овој месец, законот ќе ги стави крипто-средствата во три категории: дигитални потрошувачки средства, дигитални хартии од вредност и виртуелни валути. Секое дигитално средство кое спаѓа во овие три категории ќе се дефинира како нематеријална лична сопственост, доделување на виртуелните валути ист третман како fiat пари.

Предлог-законот, исто така, им овозможува на банките “да обезбедат старателски услуги за дигитални средства во согласност со овој дел”.

Предлог-законот ќе стапи на сила на 1-ви март, како што е наведено на веб-сајтот на законодавниот дом на Вајоминг.

Со усвојување на овој закон, Вајоминг  ги препознава крипто како пари, за разлика од другите земји низ целиот свет, кои сé уште не разјасниле каде спаѓаат криптовалутите. Мексико и Данска сè уште ги сметаат криптовалутите како нерегулиран имот, додека Германија и Јапонија ги третираат криптовалутите како пари, според неодамнешниот извештај на Cointelegraph.

Државата Вајоминг покажува континуирани напори да стане крипто центар во САД. Претходно овој месец, Cointelegraph објави дека Вајоминг има воведено повеќе закони поврзани со крипто во законодавството со намера да помогнат во понатамошното регулирање на криптовалутите.

Leave a comment