Бугарски обвинители наводно притворија три хакери кои биле вклучени во петмилионска крипто кражба

Бугарските полициски сили и специјалните обвинители уапсија три хакери, наводно, вклучени во кражба на 5 милиони долари во крипто, објави во понеделникот Софискиот весник 24 Chasa на 26-ти ноември.

Бугарската полиција, наводно, запленила криптовалути во вредност од околу 3 милиони долари, како и опрема што наводно била користена од крадците, вклучувајќи компјутери, флеш-уреди и хардверско портфолио за складирање на крипто податоци.

Покрај тетратките што содржат крипто акаунти, обвинителите, исто така, запленија автомобил кој, наводно, бил купен со украдени средства и во вредност од околу 60.000 во Бугарски Лев (BGN) (околу 35.000 долари). Според обвинителите, осомничените спровеле нови хакерски методи и искористиле напредни компјутерски вештини во измамата. Криминалците исто така користеле специјализиран софтвер за хакерскиот напад.

Обвинителите, наводно, ја започнале истрагата пред пет месеци, кратко време откако биле информирани за првите случаи на наводната измама. Осомничените во моментов се наоѓаат во затвор по налог на локален специјален суд.

Минатата недела властите на САД во државата Калифорнија уапсија 21-годишен маж од Њујорк за наводна кражба од 1 милион долари во крипто во шемата на “заменување на SIM картички”. Хакерскиот метод вклучува крадење на бројот на мобилниот телефон со цел да се хакнат онлајн акаунтите на финансиските и социјалните медиуми на жртвите.

Претходно, полициската група REACT Task Force со седиште во Калифорнија извести дека “замената на SIM картичките” стана една од нејзините “највисоки приоритети” во обид да се бори против крипто измамите.

Leave a comment